Ураганът Харви буквално потопи Тексас и причини огромни щети. Дъждовете

...
Ураганът Харви буквално потопи Тексас и причини огромни щети. Дъждовете
Коментари Харесай

Харви в САЩ: Най-лошото тепърва предстои?

Ураганът Харви безусловно потопи Тексас и аргументи големи вреди. Дъждовете не престават, а бурята в това време се придвижва към Луизиана. Според нейния губернатор, най-лошото занапред следва.
" Тропическата стихия в действителност е ужасяваща, тя е историческа и просто епична, само че дано ви кажа и това: тя се случи в Тексас, а Тексас може да се оправи с всичко! " - с тези окуражаващи думи президентът Доналд Тръмп се обърна към хората в крайбрежния град Корпус Кристи. Малко по-късно, към този момент в тексаския град Остин, Тръмп разгласи, че в съдействие с Конгреса ще бъде признат пакет с помощи за потърпевшите от наводнението. Според Тръмп, това естествено злополучие е нанесло вероятно най-големите вреди в досегашната история на страната.
Финансова помощ идва и от американските звезди. Актрисата Сандра Бълок, носителка на Оскар, разгласи, че ще подари един милион $ в помощ на потърпевшите. " Благодарна съм, че мога да оказа помощ, всички ние сме длъжни да дадем своя принос ", съобщи Бълок пред списание " Пийпъл ". Други артисти, спортисти и музиканти също оповестиха, че ще поддържат потърпевшите.
12 години след Катрина
Тропическата стихия Харви в това време постоянно се съпоставя с урагана Катрина, който преди 12 години опустоши Ню Орлиънс в прилежащия щат Луизиана. Навремето починаха близо 1800 души. Тогавашният президент Джордж Буш беше неведнъж подложен на критика поради неприятната съгласуваност на избавителните действия и бавното разпределяне на помощи. Сега Тръмп явно се стреми да не повтори грешките на своя предходник.
Междувременно все по-ясно се виждат невероятните размери на нещастието в Тексас. Тръмп даже не планува посещаване в милионния Хюстън, тъй като обширни елементи от града са напълно под вода. Там е разгласен и вечерен час, с цел да се предотвратят обири и плячкосвания на имущество в изоставените къщи. Болници и летища бяха принудени да прекратят активността си. Инфраструктурата на града е значително изведена от строя. Френският тръст " Аркема ", който има фабрика в Харис Каунти, съобщи, че оборудването е напълно под вода и съществува заплаха да изтекат рискови химикали, които в реакция с водата могат да провокират пожари с отровни газове. Във фабриката се създават органични пероксиди.
30 000 са напуснали домовете си
Броят на жертвите остава не до дъно обяснен и се трансформира непрекъснато, тъй като от наводнените къщи непрекъснато се вадят трупове на починали хора. Най-малко шест души са починали от наводнението, има и огромен брой безследно изчезнали. По преценка на локалните управляващи най-малко 30.000 души са били принудени да изоставен домовете си. Повечето от тях са били избавени от доброволни помощници, които с лодки обхождат къщите на засегнатите райони.
Бързо усъвършенстване на обстановката не се чака. Метеоролозите предсказват, че поройните дъждове ще спрат едвам в четвъртък или петък. След невиждания потоп, залял Тексас, Харви в това време се придвижва към щата Луизиана. Има опасения, че и там може да се стигне до пагубни последствия. Губернаторът на щата Джон Бел Едуардс съобщи, че най-лошото занапред престои.
Според метеоролозите, Харви е вторият най-разрушителен вихър след Катрина, който удари покрайнините на Ню Орлиънс през 2005 година.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР