Упущение на законодателя“...Става въпрос за пропуск, който е технически такъв...С

...
Упущение на законодателя“...Става въпрос за пропуск, който е технически такъв...С
Коментари Харесай

Законодателят е виновен! ВСС пак финтира назначаването на съдийка за разследване на Борислав Сарафов

„ Упущение на законодателя “...

" Става въпрос за пропуск, който е механически подобен... "

С такива думи Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет още веднъж не назначи Даниела Талева - определена посредством модула за инцидентно разпределение за първия арбитър, който ще проверява основен или зам.-главен прокурор. В случая - както Клуб Z писа, са касае за Борислав Сарафов, до момента в който беше заместител на Гешев.

Това стана с чисто нов претекст, откакто предходната седмица Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, която би трябвало да назначи краткотрайно за прокурор арбитър Талева, още веднъж не я назначи. На под напълно различен претекст (затова по-долу).

Сега Огнян Дамянов взе думата, едвам изясни, че новият механизъм касае по принцип следствие на " основния прокурор и неговите заместници “.

Затова и два сигнала против Борислав Сарафов бяха измежду първите подадени.

Но тъкмо в члена от Закона за правосъдната власт, който урежда компетенността - как тъкмо въпросният висш арбитър да бъде назначен адхок за прокурор, се загатва единствено за „ основния прокурор "  (чл. 30, алинея 5 т. 21)...

" (чл. 30, алинея 5 т. 21) прокурорската гилдия назначава арбитър, избран по реда на чл. 112, алинея 6, на служба прокурор във Върховната касационна прокуратура, който да извършва функционалностите на прокурор за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор ".

Както е известно, въпросът, по който се задейства новият закон, е кореспонденция против Борислав Сарафов - не в качеството му в този момент на " и.ф. основен ", а точно в качество, до момента в който беше заместител.

Така Огнян Дамянов призна, че през вчерашния ден разкрили тази неправилност в член 30. 

Интересно е, че в закона написа " прокурорската гилдия назначава " - без преценка, спор или опция " или-или ". Което предишния път малко пообиди деветимата членове на колегията.

Прокурорите се сплотиха, че са сезирани в уведомлението си от зам.-председателя на Върховен касационен съд Лада Паунова, че се праща кореспонденция " за следствие на закононарушения, осъществени от заместник-главния прокурор “. Ама въпросният заместител го няма в член 30 на Закон за съдебната власт.

" Следвайки прецизно член 30, ние не можем все още да назначим сътрудника Талева, защото тя е нарочена да проверява закононарушения на зам.-главен прокурор, а там написа единствено основен ", разгласи Дамянов.

Прокурорите ще пратят проблема на министъра на правораздаването и на ръководителя на Народно събрание - да си оправят закона. Така го отложиха за неопределен срок.

Очаквайте детайлности.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР