Управляващото мнозинство в София - коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-Атака, възнамеряват

...
Управляващото мнозинство в София - коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-Атака, възнамеряват
Коментари Харесай

Властта в София не иска "Света Неделя" да се изчисти от коли

Управляващото болшинство в София - обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО- " Атака ", имат намерение за следващ път да блокират искане пространството към църквата " Света Неделя " да престане да се употребява като паркинг от прилежащия хотел и от разнообразни администрации и да се трансформира в пешеходна зона. С гласовете на представителите на изброените групи комисията по финанси и бюджет отсрочи гласуването на предлагането на самостоятелния общински консултант Борис Бонев от " Спаси София " за " отделяне на пешеходна зона на пл. " Света Неделя " в карето, заключено сред бул. „ Витоша “, бул. „ Княгиня Мария Луиза “, пл. „ Независимост “, ул. „ Съборна “ и ул. „ Позитано “. Искането на Бонев бе импортирано на 4 март т.г., само че от този момент до момента то не бе разпределено за разглеждане. Освен в бюджетната комисия, то следва да се разиска и в тази по архитектура и градска среда.

Въпреки че отчетът бе импортиран още преди експлоадирането на рецесията с ковид, от ГЕРБ през днешния ден взеха решение да изискат мнение по тематиката от кмета на регион " Средец " Трайчо Трайков. Вносителят Бонев разясни, че позитивно мнение по предлагането за превръщането на един от най-централните софийски площади в напълно пешеходно пространство е дал предходния кмет на " Средец ". Бонев каза още, че е приказвал с Трайков и чака той да отбрани плана на утрешното съвещание на архитектурната комисия. Въпреки това от ГЕРБ и от Съюз на демократичните сили дадоха отговор, че няма нищо неприятно Трайков също да бъде запитан публично и внесоха предложение, което бе признато. Предложението на Бонев бе подкрепено и от още една опозиционна групировка в СОС - " Демократична България ".  

Така макар уверенията на кмета Йорданка Фандъкова, че има голямо предпочитание да реши казуса с една от най-зле изглеждащите зони в центъра на столицата, ръководещите все отсрочват момента, в който това ще стартира да се случва на процедура. През м.г. Фандъкова призна, че площад " Света Неделя " и по-специално оживената алея пред хотела ще продължи да бъде окупирана от коли най-малко до 2022-2023 година Тогава се чака да стартира реализацията на плана за преустройството и облагородяването на зоната, извоюван м.г. от бюрото на италианския проектант Фуксас. В отговор на въпрос на опозицията Фандъкова сподели, че до тогава Столична община не вижда нужда да подхваща нещо в по-спешен порядък в тази най-централна зона на града, която от години стои разкопана поради нестигналите до средата археологически разкопки. „ Всички в Столичния общински съвет участвахме във вземането на решение за оповестяването на състезанието, с който, уповавам се, всички желаеме това пространство да се трансформира в пешеходно. Заедно с това обаче ние би трябвало да намерим решение за достъпа до няколко здания. Всичко това са диалози със притежатели и ползвателите на съответните здания. Решението не е елементарно и ние чакаме с провеждането на състезанието тези решения да бъдат открити ”, разяснява тя през април м.г.

Дълго време общината даже отхвърляше да ремонтира плочките на " Света Неделя " с обяснението, че се готви конкурс за огромна реорганизация на пространството. Едва м.г. ситуацията явно се видя нетърпимо на общинските управляващи, откакто частична замяна на плочките въпреки всичко бе направена. " Св. Неделя " е една от най-натоварените точки на София във връзка с пешеходно придвижване. Според отчет отпреди няколко години площадът е №2 в София по преминаващи хора.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР