Управляващото мнозинство на Продължаваме промяната, БСП, Има такъв народ и

...
Управляващото мнозинство на Продължаваме промяната, БСП, Има такъв народ и
Коментари Харесай

След близо месец ще станат ясни кандидатите за нов шеф на БНБ

Управляващото болшинство на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " пристъпва към рокадите по върховете на финансовите институции в България. Но по всичко наподобява, това няма да се случи с допустимо най-бързото движение. 

Българска народна банка и Фискалния съвет

На 11 февруари Комисията по бюджет и финанси утвърди разпоредбите на конкурсите за избор на шеф на Българската национална банка (БНБ) и на членове на Фискалния съвет. Номинации за тези позиции може да направи всяка парламетнарна група. По предложение на ръководителя на Бюджетната комисия Любомир Каримански политическите групи в Народното събрание ще разполагат със период от цели 20 дни да повдигнат номинации. И то откакто процедурните правила бъдат утвърдени и в пленарна зала. Според изчисленията на Любомир Каримански това значи, че действително Народното събрание ще се занимава всъщност с кадровите промени след месец време, може би и малко повече. 

След като има публично издигнати претенденти, те ще бъдат изслушани от финансовата комисия. После кандидатурите би трябвало да бъдат гласувани в пленарната зала.

Към момента с изтекли мандати са гуверньорът Димитър Радев и подуправителите Калин Христов и Нина Стоянова. По закон шефът и подуправителите на Българска народна банка се избират от Народното събрание с 6-годишен мандат. Останалите трима членове на Управителния съвет се назначават от президента. 

Колкото до Фискалния съвет, от шест години насам той се оглавява от издигнатия от ГЕРБ Борис Грозданов, а членове са Григорий Вазов (предложен от Патриотичния фронт), Дора Андреева (номинация на БДЦ), Любомир Дацов (предложен от Реформаторския блок) и Юнал Тасим (ДПС). Всички те са с изминал мандат от ноември предходната година. 

По закон Фискалният съвет е самостоятелен съвещателен орган, който следи осъществяването на финансовите политики. Той следи и проучва съблюдава ли се заложеното в Закона за обществените финанси и осъществяването на бюджетната рамка с оглед поддържане на устойчиви обществени финанси. Негова задача е повишаването на качеството на формалните макроикономически и бюджетни прогнози.

На изпроводяк Фискалният съвет остро разкритикува създадения от екипа на финансовия министър Асен Василев проектобюджет за 2022 година В мнението си консултативният орган подчертава върху реалната опасност заложеният растеж на Брутният вътрешен продукт да не бъде реализиран, заложените политики на държавното управление да генерират спомагателен растеж на инфлацията и понижение на покупателната дарба на жителите, както и нарушение на съществени индикатори за фискална непоклатимост, които да ни вкарат в процедура на свръхдефицит, опасност за приемането ни в Еврозоната, а и риск от прекомерно бързо увеличение на дълга.

Сметната палата и КФН

На 9 февруари в Народното събрание бе получено писмо, с което Сметната палата също подсети, че скоро ще изтекат 7-годишните мандати и на нейното управление. В него сега са ръководителят Цветан Цветков, заместник-председателите Горица Грънчарова - Кожарева и Тошко Тодоров, както и членовете проф. доктор Георги Иванов и Емил Евлогиев.

И в държавния одит се изисква ювелирна работа при избора на управлението, защото през тази година са планувани редица инспекции в структури с меко казано противоречива известност - да вземем за пример " Столичен автотранспорт “ ЕАД,  Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура ", " Българска банка за развиване ", Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", " Автомагистрали “ ЕАД и " Български ВиК Холдинг ".  

Друг основен пост, за който ще се търси подобаващ шеф, е този на ръководителя на Комисията за финансов контрол. Шефът на КФН Бойко Атанасов, който е и някогашен шеф на Национална агенция за приходите, би трябвало да оваканти поста си на 28 юли тази година. КФН е профилиран държавен орган, който сплотява регулирането и надзора на разнообразни сегменти на финансовата система – финансовия, застрахователния и пазара на спомагателното пенсионно обезпечаване. 

Наскоро най-малката парламентарна група - тази на " Възраждане ", внесе проектозакон, който предвижда заплатите в управлението на регулатора да бъдат понижени. Националистите предлагат председателят на КФН да взема 90% от заплатата на ръководителя на Народното събрание. Заместник-председателите на регулатора да получават главно месечно заплащане в размер на 90% от това на ръководителя, а другите членове на КФН - 80% от заплата на шефа.

Със законопроекта се предлага също КФН да има независим бюджет, който да е част от държавния бюджет и също да се утвърждава от Народното събрание. В момента КФН се устоя само от годишните такси на компании, които надзирава - застрахователни и пенсионни сдружения и капиталови медиатори. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР