Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева даде ексклузивно

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева даде ексклузивно
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева предупреди за намаляване на глобалния БВП със 7%

Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева даде извънредно изявление за CNN. Българката предизвести, че фрагментацията на международната стопанска система е голяма и ще провокира понижение на световния Брутният вътрешен продукт със 7%.

„ В началото на предходната година се опасявахме, че високите лихвени проценти могат да обиден стопанската система толкоз мощно, че на доста места да се появи риск от криза. Радвам се, че това се оказа прекомерно песимистична прогноза. Това, което виждаме през днешния ден е, че инфлацията понижава, пазарите на труда са постоянни, а хората имат работа. Перспективите за тази година са за не доста мощен растеж, само че въпреки всичко ще има подобен “, съобщи тя.

Георгиева уточни, че упованията за тази и идващите няколко години са растежът да бъде към 3%. По нейни думи продуктивността е ниска, а упованията ни за напредък са под това, което е належащо за възстановяване живота на хората. Георгиева разясни, че има страни с ниски приходи, които изостават от ден на ден вместо да наваксват. „ Светът би трябвало да се сплоти, с цел да бъде по-проспериращ за всички “, сподели тя.

Кристалина Георгиева сподели, че упованията са през 2024 година наклонността за понижаване на инфлацията да продължи и въз основата на това да стартира спад на лихвените проценти. „ Перспективите за напредък в Съединени американски щати са много положителни и това се показва в доста постоянния пазар на труда. Американската стопанска система през днешния ден се основава на облекчено кредитиране “, изясни тя. Георгиева добави, че инфлацията продължава да понижава, поради увеличението на лихвените проценти. „ Макар че това беше мъчително, то донесе стремежи резултат без да тласне стопанската система към криза. Цените стартират да се възстановяват, а американците имат работа “, добави Георгиева.

„ В продължение на десетилетия свикнахме с доста ниска инфлация, само че внезапно тя внезапно скочи. Това се отрази на настроенията на хората, тъй като някои от тях, изключително по-младите, не са преживявали инфлация досега. Второто е, че лихвените проценти се покачиха, а дълго време те бяха доста ниски, даже негативни. А когато свикнеш да взимаш евтини заеми, само че след това лихвите скочат, това е потрес. Разбира се, те скочиха, с цел да се оправим с инфлацията, само че за елементарните хора тези две неща наподобяват като проблеми, а не като „ едното е проблем, а другото решение “, изясни Георгиева. Тя добави, че когато решението проработи, хората ще се усещат по-спокойни.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР