Управляващите започват проверки за наличие на спекула по бензиностанциите заради

...
Управляващите започват проверки за наличие на спекула по бензиностанциите заради
Коментари Харесай

Паниката с горивата: Причини и реакции

Управляващите стартират инспекции за съществуване на далавера по бензиностанциите поради скочилите внезапно цени на горивата преди два дни. След среща в Министерският съвет с петролната и газова асоциация министър председателят Кирили Петков упрекна Младежката организация на ГЕРБ, че е предизвикала суматохата посредством изявления в обществените мрежи. От партията отхвърлиха и оповестиха, че оферират решение на казуса.

Премиерът изясни по какъв начин е основана суматохата за презапасяване с гориво.

" Единствената приничина, за която се е получила суматохата в сряда е, че са се употребявали фотоси от няколко дребни бензиностнации, които са се изпратили и са се употребявали през обществената медия в голям размер, и са изпратени на всички места под политическа или хибридна офанзива ", сподели той и уточни отговорните:

" До този миг хората, които виждаме, че са го организирали това, са свързани с младежкатта организаця на ГЕРБ. И ето по какъв начин употребяват сега страха от войната и макар че цялата система е била безусловно обезпечена с гориво, се саздава суматоха за нялоко часа, която се ипатва да накара хората да се подреждат на опашки, д пълнят резервоари, без да има никаква причина за това ".



Над четири пъти са закупените количества горива поради хибридната офанзива.

" Ако търсенете се увелачава с 10,15 или 20 % една обстановка, в случай че в границите на един ден търсенето е три или четири пъти по-високо, в случай че виждаме цистрени, които би трябвало да транспортират мляко, се пълнят с дизелово гориво, е меко казано странни. И все пак, положителната вест от създалата се обстановка е, че стрестестът беше преодолоян ", сподели Александър Николов - министър на енергетиката.

Вицепремиерът Корнелия Нинова разпореди на Комисията за отбрана на потребителите инспекции на бензиностанциите в цялата страна поради изкуствено основаната суматоха и недопускане на спекулативно повишение цените на горивата. Тя уточни, че държавното управление поредно подхваща ограничения за отбрана на енергийно бедните.



" Правителството още при започване на годината предприе ограничения за отплата както на небитовите консуматори, по този начин и посредством мораториума за битовите консуматори. Разбира се, даваме си сметка какъв брой е мъчно на тези хора. Предпирехме посредством бюджета за 2022 година и спомагателни ограничения като увелачиване на размера и броя - размера като сума и броя на фамилиите, които да получават енергийни помощи. Цялата политика, която предприехме във връзка с обезпечаване на дърва за тези над милион и 500 хиляди фамилии, които употребяват дърва, на цени приемлииви, по-ниски посредством държавните горски стопапнства, увеличение на приходите ", сподели Нинова.

От петролната и газова асоциация още веднъж потвърдиха, че дефицит на горива няма и обясниха, за какво хората са реагирали под паника.

" Нагнетените упования у хората, че със санкците на Европейски Съюз и Съединени американски щати, които постановиха на Русия ще спре доставката на недопечен нефт към " Нефтохим Бургас " и оттова рафинерията ще спре да работи и респективно ще има дефицит на пазара ", сподели Андрей Делчев - изпълнителен шеф на Българската петролна и газова асоциация.

А министър председателят предизвести, че при повторни хибридни офанзиви ще се работи безкомпромисно.

" Усетим ли сходен вид хибридна офанзива, политическо разлюляване на системата, пробвайки се да се създадат някакви политически дивиденти на гърба на хората, които се редят на опашка, ние ще имаме съгласуван отговор, мигновено ", сподели министър председателят Петков.

Той заяви още, че Министерският съвет ще бъде контактна точка с европейската прокуратура за подаване на сигнали за злоупотреби с евросредства, като задачата е да се избегнат медиаторите.

ГЕРБ дадоха отговор на казаното от Кирил Петков и упрекнаха държавното управление, че късно е реагирало.

" Вместо те да реагират съответно и да разгласят, да вземем за пример, разпределяне на горива от държавния запас евтино, на към два лв., тъй като толкоз е цената на горивата, купувани в държавния запас, и с това да успокоят хората, че цената няма да скочи толкоз, колкото те се притесняват. Те не направиха нищо, търсеха нашите младежи или някой, който да обвинят. Нашите младежи си прибраха бидоните и цената отново е три лв. на горивото. И цистерните и бутилките и бурканите и всичко останало, което можаха да изпълнят, цената отново е три лв., т.е. може би повода не е в тях ", сподели Делян Добрев от ГЕРБ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР