Управляващите внасят промени в Закона за мерките по време на

...
Управляващите внасят промени в Закона за мерките по време на
Коментари Харесай

Удължават с 6 месеца валидността на изтичащите до 31 януари 2021 г. документи

Управляващите внасят промени в Закона за ограниченията по време на изключителното състояние, с които удължават периода на годност на изтичащите до 31 януари следващата година документи за идентичност с шест месеца. Измененията бяха показани от Красимир Ципов /ГЕРБ/ на брифинг в Народното събрание. По думите му тази смяна ще засегне над 400 хиляди души.
Още по тематиката
Ципов означи, че до края на тази година изтича срокът на годност на огромен брой персонални карти и паспорти и надлежно следва тяхната замяна в усложнена епидемиологична конюнктура. С цел да избегнем риска от разпространение на заразната болест и за да запазим живота и здравето на чиновниците от звената " Български документи за идентичност " предлагаме тази смяна, добави той.

Тя се състои в следното - сега по Закона за изключителното състояние персоналните документи, които изтичат като годност в период от 13 март до 31 октомври тази година се удължават с шест месеца. Предлагаме срокът " 31 октомври " да бъде сменен с " 31 януари идната година ", изясни Ципов. И даде образец с човек, на който персоналната му карта изтича през ноември и би трябвало да отиде в тази усложнена епидемиологична конюнктура да си подаде заявката, а на доста места пред звената за издаване на персонални документи се образуват и опашки.

Ципов уточни, че смяната е съгласувана с Министерство на вътрешните работи и с " Обединени патриоти ", които също са се подписали под законопроекта. В месеците след изключителното състояние - юни, юли и август, са били издадени над 381 000 персонални карти, над 181 000 паспорта, над 201 хиляди шофьорски книжки. За ноември, декември и януари следва да бъдат издадени, в случай че жителите отидат да си подменят документите, над 303 500 персонални карти и над 110 400 паспорти, уточни той.

При изискванията на взаимност, към този момент 48 страни са признали българските изтекли като годност документи, заяви Красимир Ципов.Той означи, че това ще важи и за непознатите жители, които обитават на територията на България, страната ни ще признае и техните документи за идентичност. Ципов посочи, че включително влизат всички страни членки на Европейски Съюз и прилежащите страни, като на страницата на Министерство на външните работи има оповестен лист.

Маноил Манев /ГЕРБ/ обърна внимание, че идната законодателна смяна избавя от пътешестване, вървене по консулски служби, връщане до България в изискванията на пандемия и голяма част български жители, живеещи зад граница, чиито документи за идентичност изтичат в този интервал.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР