Управляващите в София от ГЕРБ твърдо са решили да увеличат

...
Управляващите в София от ГЕРБ твърдо са решили да увеличат
Коментари Харесай

Удвоената синя зона в София ще заработи от 1 декември

Управляващите в София от ГЕРБ твърдо са решили да усилят фрапантно зоните за платено паркиране в града. От 1 декември влиза в действие разширението на синята зона, както и включването на нови елементи от кварталитре към зелената зона. Това заяви през днешния ден Зафир Зарков, общински консултант от ГЕРБ в Столичния общински консултант. Освен това от тази дата нараства и времетраенето на синята зона– вместо до 19.30 ч. тя към този момент ще продължава до 20 ч.

Докладът на вносителите – представители на ГЕРБ ще бъде прегледан на идната сесия на градския парламент в четвъртък (28 октомври). Предложенията на ръководещите към този момент бяха признати от отрасловите общински комисии с гласовете на групите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„ Атака “. Текстовете не бяха подкрепени от Българска социалистическа партия и от общинарите от обединението „ Демократична България “.

Към синята зона ще бъдат приобщени улиците между бул. „ Дондуков “ и „ Сливница “ и бул. „ Данаил Николаев “, сред „ Тодор Александров “ и „ Сливница “, сред бул „ Христо Ботев “ и „ Скобелев “ и „ Опълченска “, както и всички улици сред бул. " Васил Левски " и бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “, както и сред бул. „ Пенчо Славейков “ и бул. „ Скобелев “. Към синята зона се прибавя и територията на сегашната подзона 3, към която спадат карето улици сред „ Граф Игнатиев “, бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “ и улица „ Гурко “.  Изчисленията на Столична община са, че разширението на синята зона ще усили приходите на Центъра за градска подвижност с към 6 милиона лв.. 

След разширението местата за платено паркиране в синя зона в София ще се увеличат от от 5000 на 13 000, а тези от зелената зона ще намалеят от 28 000 до 21 000 места. Изброените улици и булеварди влизат в обсега на районите  “Оборище ”, “Възраждане ” и “Средец ”. Жителите на тези региони, които към този момент са платили годишни винетни стикери за паркиране в зелена зона, няма да бъдат карани да доплащат заради включването на техните улици в синята.

След разширението на местата за паркиране в синята зона тези в зелената зона ще намалеят с над 7000, макар че към нея се планува да се включи още един квартал на столицата - ж.к. „ Зона Б-19 “ - до бул. " Константин Величков " и кръстовището с бул. " Иван Гешов ", където ще се разкрият нови 550 места за платено паркиране. Въпросът с включването на Зона Б-19 към зелената зона наподобява решен, макар че на 25 октомври в кметството на регион „ Възраждане “ е планувано публично разискване по тематиката.

От 1 декември ще бъде отстранен още безплатният " Служебен абонамент " за държавни и общински структури, който в този момент включва три паркоместа. Освен това паркирането в режим " Служебен абонамент " в центъра ще се ограничи до 5 платени места на административен адрес - както за институции, по този начин и за частните компании. Изчисленията са, че това ще докара до прибавянето на 430 места към платените зони за паркиране в центъра на града. Предлага се и продължен длъжностен абонамент, който да действа от 19,30 до 22,30 ч., както и уголемен длъжностен абонамент с деяние в събота и неделя от 8.30 до 19.30 ч.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР