Управляващите, в лицето на Валери Симеонов от Обединени патриоти и

...
Управляващите, в лицето на Валери Симеонов от Обединени патриоти и
Коментари Харесай

ГЕРБ и Патриотите искат ограничения и санкции за част туристическия бизнес

Управляващите, в лицето на Валери Симеонов от Обединени патриоти и Менда Стоянова от ГЕРБ, оферират санкции и ограничение на активността на известните туристически платформи за настаняване като Booking и Airbnb.
Законодателният тандема Стоянова-Симеонов желаят да бъде изменен Законът за туризма и на процедура оферират въвеждането на възбрана за свободното предложение на жилища за настаняване посредством онлайн платформи. Според текстовете, предлагането на такива жилища ще е допустимо единствено в случай че те са категоризирани като места за настаняване съгласно закона.

Предложените промени вкарват и наказания както за хората, които оферират жилища за краткосрочно настаняване, по този начин и за онлайн платформите, които разгласяват предложения за такива места за настаняване.

" Който предлага туристическа услуга или позволява включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект по член 113, алинея 3 се санкционира с санкция в размер на от 500 до 5000 лева, а на едноличните търговци и юридическите лица се постанова имуществена глоба в размер от 1000 до 10 000 лева без значение от наказванията по член 206 "

Когато нарушаването по алинея 1 е осъществено наново санкцията е в размер от 5000 до 8000 лева, а имуществената глоба - от 10 000 до 15 000 лева ", написа в законопроекта на депутатите от ръководещата коалиция.

В допълнение към тази наредба министърът на туризма се задължава при систематични нарушавания да подава искане до Софийския областен съд " да постанови всички предприятия, предоставящи публични електронни услуги, да спрат достъпа до съответните интернет страници ".

На ръководителя на СРС се вменява и рисков период за изговаряне по настояването - 72 часа. А 24 часа след правосъдното предписание офертите извършители би трябвало да бъдат свалени, плануват още законодателните промени.

" През последните години се следи " взрив " в отдаването на жилища за кратковременен наем и търсенето им посредством разнообразни платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner, Фейсбук групи и така нататък Тази активност съставлява деен бизнес, в който вземат участие три страни: хазяин (в множеството случаи физически лица, закупили апартамента/апартаментите за персонални жилищни нужди), медиатор (електронна платформа, посредством която се реализира отдаването/настаняването като услуга) и потребител/ консуматори на услугата. По създание тя е даване на настаняване в смисъла на туристическа услуга, която обаче в множеството случаи протича без съблюдаване на Закона за туризма, в който е очакван ред за даване на този тип дейност/услуги ", написа в претекстовете на законопроекта.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР