Управляващите продължават да задълбочават хаоса с правата на украинските граждани

...
Управляващите продължават да задълбочават хаоса с правата на украинските граждани
Коментари Харесай

НС подписва празен чек за лечението на бежанците

Управляващите не престават да задълбочават хаоса с правата на украинските жители у нас, вместо да вземат решение проблемите. В здравната комисия на Народното събрание през днешния ден бе признат законопроект, с който за хората под краткотрайна протекция се вкарва наложително здравно обезпечаване. Текстът на измененията е доста просрочен - един месец лекари и лечебни заведения лекуват бежанците на благосклонност и безплатно. Той обаче надалеч не е решение, тъй като оставя без отговор основни въпроси за обезпечаването на украинците, в това число и за чия сметка ще е то.

Промените сбито гласят, че хората със статут на краткотрайна протекция са наложително обезпечени за здраве в НЗОК. Всички детайлности - върху какъв приход ще се дължат осигурителни вноски, в какъв период ще се внасят, от каква дата поражда задължението за обезпечаване, от по кое време пораждат правата на обезпечените лица, по какъв начин ще се внасят осигуровките и най-важното - за чия сметка ще бъдат, следва да бъдат разказани в акт на Министерския съвет.

На съвещанието депутати от опозицията се възмутиха, че ръководещите ги карат да одобряват нещо на мрачно. Изпълнителната власт трансферира на законодателната задължението да се направи нещо, което беше нейна отговорност, разяснява проф. Асен Балтов (ГЕРБ), който подсети, че е имало концепция да се обособи фонд към държавното управление за покриване на здравната помощ на бежанците.

" Няма финансова сметка поради динамичната конюнктура и упованията за самодефиниране на украинските жители ", оправда се доцент Антон Тонев от " Продължаваме промяната ", който е и вносител на измененията. " Министерският съвет ще реимбурсира със собствен акт направените разноски, когато имаме точните данни ", посочи той. Ще приемем закон, без да е ясно решението на Министерски съвет, уточни му още веднъж Хасан Адемов от Движение за права и свободи, който като обществен специалист повдигна ред значими въпроси, в това число и какво ще стане с обезпечаването на хората, които стартират работа.

И тази полемика не се мина без политическо говорене, като част от депутатите поспориха и намираме ли се в предизборна конюнктура или не. " Ситуацията в света е доста близо до апокалипсис. Прочетете " Д-р Живаго " - към тези, които разясняват джиповете и черните стъкла. Това са трагични неща и би трябвало да се отнасяме с почит към тази обстановка ", възмути се проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия. ГЕРБ незабавно го нападнаха за какво тогава партията му не поддържа глобите против Путин.

Законопроектът бе признат на първо четене с гласовете на ръководещите, а опозицията се въздържа поради забележките си.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР