Управляващите правят стъпка назад по мораториума за новите лекарства, стана

...
Управляващите правят стъпка назад по мораториума за новите лекарства, стана
Коментари Харесай

Управляващите правят стъпка назад по мораториума за нови лекарства

Управляващите вършат стъпка обратно по мораториума за новите медикаменти, стана ясно през днешния ден след среща на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Кирил Ананиев.

Борисов още през вчерашния ден разгласи подготвеност за преразглеждане на мораториума, в случай че обещано лекарство се употребява в една трета от Европейски Съюз.

Днес Ананиев разгласи, че мораториум върху новаторските медикаменти няма. Според него имало краткотрайна мярка на Здравната каса.

Как обаче ще се търси решение в комплицираните проблеми, когато хората са лишени от новаторско лекуване? Идеята на кабинета е новите медикаменти да бъдат купувани от Министерството на здравеопазването, а не от Касата . Това ще става след решение на специфична комисия към министерството.

Раково болните хора няма да останат без новаторско лекуване , дадоха обещание през днешния ден и министър председател, и министър.

„ Министерство на здравеопазването ще обезпечава молекулите за онкоболни, на които не може да помогне никакво друго лекарство и не са включени в бюджета на Касата”, сподели Кирил Ананиев в „ Годината” на Дарик радио.

Специална комисия от лекари ще взема решение за всеки съответен случай , освен това без значение в какъв брой страни от Европейски Съюз се ползва съответното новаторско лекуване.

„ Искам да успокоя хората, следим процеса, за всички ще се погрижим”, сподели и министър председателят Борисов пред Дарик.

Именно поради смекчената позиция на кабинета през днешния ден президентът Румен Радев разгласи, че няма да бърза да сезира Конституционния съд, тъй като министър председателят даде обещание, че в случай че има проблем, въпросът ще бъде върнат в Народното събрание.

По мотив бъдещия избор на съмнение министър председателят разгласи, че в българския котел на пъкъла дяволи няма. Вотът на 17 януари съответствува с датата, на която Борисов би трябвало да показа целите на българското председателство в Страсбург.

Консултативният съвет, отдаден на европредседателството, ще е на 9 януари.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР