Управляващите подадоха на натиска на ГЕРБ-СДС парламентът да разгледа случая

...
Управляващите подадоха на натиска на ГЕРБ-СДС парламентът да разгледа случая
Коментари Харесай

Парламентарна комисия подхваща случая „Gemcorp“

Управляващите подадоха на натиска на ГЕРБ-СДС Народното събрание да прегледа случая „ Gemcorp “. Днес депутатите в пленарната зала утвърдиха основаването на нова краткотрайна комисия, по предложение на някогашните ръководещи. Задачата й ще бъде да изследва всички обстоятелства и условия към меморандума за 1 милиард $ вложения в енергетиката, който държавното управление на Кирил Петков подписа през март т.г. с офшорните компании „ Gemcorp “ и „ IP3 Corporation “.

Чрез меморандума се реализира кардинално, необвързващо схващане за подпомагане сред българската страна и двете компании за развиване на българската енергетика. Документът обаче удари съществено по репутацията на кабинета. Това стана поради информацията, плъзнала из общественото пространство, че зад „ консорциума “, от който се чакат вложенията, стоят съветски олигархични капитали.

Кирил Петков позволи, че държавното управление може да се откаже от меморандума, в случай че тези съмнения се оправдаят. А опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС употребява мотива, с цел да отприщи систематични офанзиви против властта, кулминационната точка на които беше настояването за краткотрайната комисия.

Дълго време ръководещите отлагаха разглеждането на това искане. Герберите обаче настойчиво упорстваха то да бъде прегледано и утвърдено, и най-после умориха съперниците си. Предложението влезе в пленарната зала през днешния ден. Дебат всъщност въобще не се организира, което сподели, че болшинството и опозицията авансово и скрито са се разбрали настояването да бъде признато.

Така и стана – комисията беше основана с поддръжката на всички парламентарни групи, като се изключи Има Такъв Народ. От партията на Слави Трифонов резервираха безмълвие за претекстовете си да отхвърлят предлагането.

Управляващите обаче се опънаха на опозицията, когато се стигна до избора на ръководител на комисията. От ГЕРБ-СДС бяха номинирали Десислава Трифонова. Очакваше се тя да бъде определена, с цел да се разреши на опозицията да управлява работата на комисията, чиято активност е явно ориентирана против властта. Появи се обаче и друга номинация – от Българска социалистическа партия издигнаха Емил Георгиев. Той завоюва, освен това по любопитен метод – от Демократична България, които влизат в болшинството, не го поддържаха, само че това беше обезщетено от Движение за права и свободи, чийто депутати застанаха зад него.

Като народен представител, Георгиев взе участие в парламентарните комисии по енергетика и околна среда. Той управлява лична партия - Политически клуб " Екогласност ". Формацията е в коалиция с Българска социалистическа партия. Преди изборите през ноември м.г. Георгиев влезе в новините, когато разгласи, че Кирил Петков и Асен Василев са го потърсили за присъединяване в плана им " Продължаваме промяната " - зад тила на Българска социалистическа партия, в която и тогава ПК " Екогласност " беше в съюз.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР