Управляващите от ГЕРБ почти са изстискали максимума на електоралния си

...
Управляващите от ГЕРБ почти са изстискали максимума на електоралния си
Коментари Харесай

Ниската активност се оказа основен съюзник на ГЕРБ в София

Управляващите от ГЕРБ съвсем са изстискали максимума на електоралния си капацитет в София още на първи тур и при по-добра организация на опозицията и по-сериозна изборна интензивност резултатът за партията на премиера Бойко Борисов можеше да е много по-лош. Това удостоверява сравнението на данните по региони сред първия и втория тур. На балотажа поддръжката за претендентите на ГЕРБ за районни кметове се усилва много едва като брой и изключително спрямо тази на представителите на опозицията. В регионите, където партията резервира властта, това се случва главно поради ниската интензивност на гласоподавателите, а тук-там и поради раздробеност на опозиционните обединения. Както е известно, ГЕРБ ще ръководи 12 региона, „ Демократична България “ - 8, Българска социалистическа партия – 1, а в три ще ръководят самостоятелни кметове.

Управляващите не съумяват да извърнат нито един областен избор в столицата, в който изоставаха от първи тур, а тук-там се случва тъкмо противоположното. „ Младост “ е емблематичен образец за всеобщ анти-ГЕРБ избор след сполучливо показване на представителя им на първия тур. По-миналата неделя Мария Илиева, която е настоящ народен представител от ГЕРБ, поведе с 10 560 гласа против самостоятелния Стефан Стефанов, който взима 6353. Миналата неделя обаче вотът се обърна и архитектът печели с 19 231 на 13 387 гласа. Подобно проваляне ГЕРБ претърпя и в " Лозенец ", " Слатина ", Оборище ", " Овча купел ", " Триадица ", " Студентски ". Тенденцията се наблюдава и в „ Изгрев “. Там досегашният кмет Цветомир Жеков изостава с малко след първия тур, само че прибавя единствено към 1200 гласа на втория. За сметка на това противникът му доктор Делян Георгиев от Българска социалистическа партия получава нови над 2500 гласа, с които взима успеха.

Тенденцията ГЕРБ да не може да прибави огромна подкрепа е още по-видима в центъра на столицата. В „ Средец “ да вземем за пример сред двата тура претендентът на ГЕРБ Любомир Ковачев притегля единствено към 400 гласа и от 3761 те стават 4135. В същото време гласовете за спечелилия Трайчо Трайков от Демократична България се усилват много по-солидно - от 4861 до 6484.

АРИТМЕТИКА

Дори в регионите, в които ГЕРБ печели, най-често това се случва не поради сериозен растеж в поддръжката за представителите й, които са досегашните районни кметове. Във „ Възраждане “ да вземем за пример Савина Савина ще ръководи още 4 година, макар че сред първи и втори тур прибавя единствено 800 гласа – от 5254 до 6068. Това се оказа задоволително в борбата с Васил Кънев от Демократична България, който губи изборите с 400 гласа, макар че усилва резултата си с над 3000. По подобен метод ГЕРБ печели в „ Искър “, където при разлика от 100 гласа Българска социалистическа партия ще желае ново броене поради доста анулирани бюлетини, в „ Красна поляна “ - с към 500 гласа, във „ Връбница “ - с 800 и т.н.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР