Управляващите няма да преосмислят решението си Националният институт по метрология

...
Управляващите няма да преосмислят решението си Националният институт по метрология
Коментари Харесай

Христо Иванов: Няма да размислим, НИМХ отива в екоминистерството

Управляващите няма да премислят решението си Националният институт по метрология и хидрология (НИМХ) да бъде трансфериран от министерството на образованието към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това съобщи съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов в коридорите на Народното събрание, съобщи БНР.

Той подсети, че преди три години институтът е бил трансфериран от Българска академия на науките към Министерството на образованието и науката (МОН) с доста звук.

Сегашното управление на просветителното министерство обаче счита, че не му е присъщо да управлява такава институция и е било преценено, че най-близко до профила на Национален институт по метеорология и хидрология е екоминистерството.

„ Това е решение в границите на оперативната успеваемост, на организация на работа на изпълнителната власт и аз не виждам за какво би трябвало да има някакво преразглеждане на това решение. Всички елементи във връзка с това по какъв начин тъкмо ще се структурира техният бюджет са въпрос на разискване, те ще бъдат решени в границите на закона за държавния бюджет и мисля, че ще се откри решение, което на първо място да е дейно и уповавам се от позиция на здравия разсъдък и задоволително за всички, “ съобщи Иванов.

В програмата на депутатите през днешния ден е разискването на промени в закона за водите, които изваждат Национален институт по метеорология и хидрология от министерството на образованието и го трансферират на директно послушание на екоминистъра.

Заради опасения от незадоволително финансиране на научната активност след днешните промени, работещите в института оповестиха подготвеност да спрат прогнозата за времето, в случай че не бъдат признати за диалог с премиера.

От през вчерашния ден Национален институт по метеорология и хидрология спря да подава информация за времето на уеб страницата си. Вместо прогноза, на интернет страницата е изписано известие за митинг.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР