Управляващата в Полша партия Право и справедливост губи мнозинството си

...
Управляващата в Полша партия Право и справедливост губи мнозинството си
Коментари Харесай

Полската управляваща партия губи мнозинството си в Сената

Управляващата в Полша партия " Право и правдивост " губи болшинството си в Сената, демонстрират оповестени през вчерашния ден публични резултати от неделните парламентарни избори, представени от Българска телеграфна агенция.

По данни на Държавната изборна комисия след броене на 99.5 % от бюлетините " Право и правдивост " печели 44.71 % от гласовете за 100-членната горна камара на Народното събрание и получава 49 места. По-рано партията имаше 61 сенатори.

Опозицията и безпартийни претенденти получават 51 места в Сената.

Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) сподели, че изборите са били добре извършени, само че са били белязани от " очевидно медийно користолюбие и нетолерантна изразителност ".

Ръководителят на задачата на ОССЕ за наблюдаване на изборите в Полша Ян Петерсен съобщи, че опцията на гласоподавателите да " създадат осведомен избор е била подкопана от липса на безпристрастност в медиите, изключително държавното радио и телевизия ".

" Всички претенденти можеха свободно да водят акция. Но можеше да се следи преобладаване на властовата партия ", сподели той на конференция. Петерсен обърна внимание на " високото равнище на политическа поляризация " в медиите и на потреблението на " националистическа и хомофобска изразителност ".

Абсолютно болшинство в долната камара

" Право и правдивост " (ПиС) резервира безспорното си болшинство в Сейма, удостовери Държавната изборна комисия (ДИК). ПиС е получила 43.59 % от гласовете. Това й обезпечава 235 места в 460-членната долна камара на Народното събрание, колкото имаше и до момента.

Основната опозиционна мощ, центристката " Гражданска коалиция ", остава обратно втора с 27.40 % и 134 мандата. Най-голямата партия в нейния състав е демократичната " Гражданска платформа ", ръководена преди от ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск.

Левицата се завръща в Сейма, с резултат от 12.56 %, който й обезпечава 49 депутати.

В новия състав на долната камара на полския парламент влизат още две обединения - Полската коалиция, която включва Полската селска партия и придвижването " Кукиз`15 " (8.55 % и 30 места) и обединяването на крайнодесни партии " Конфедерация " (6.81 % и 11 мандата). Германското национално малцинство ще има един народен представител.

Избирателната интензивност е достигнала рекордните за последните 30 години 61.74 %.

Председателят на ръководещата в Полша партия Ярослав Качински изрази очакване нейният законодателен дневен ред да бъде прокарван по-бавно, защото опозицията ще има опция да пречи, контролирайки горната камара на Народното събрание, съобщи ДПА. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР