Управляващата проевропейска партия в Молдова загуби кандидатурата за кмет на

...
Управляващата проевропейска партия в Молдова загуби кандидатурата за кмет на
Коментари Харесай

Прозападното правителство на Молдова приветства изборите въпреки загубите на кметове в столицата и ключовите градове

Управляващата проевропейска партия в Молдова загуби кандидатурата за кмет на столицата на страната и други основни градове макар успехите в доста области на локалните избори, които бяха засенчени от обвиняванията за интервенция на Русия

От СТИФЪН МАКГРАТ Associated Press и AUREL OBREJA Associated Press 6 ноември 2023 година, 7:51 ч.

КИШИНЕВ, Молдова -- Управляващата проевропейска партия в Молдова загуби кандидатурата за кмет на столицата на страната и други основни градове макар успехите в доста области на локалните избори, които бяха засенчени от обвинявания, че Русия се е намесвала, с цел да подкопае вота, съгласно предварителните резултати.

Лилиан Карп от Партията на деяние и взаимност, или PAS, загуби от настоящия кмет на Кишинев Йон Чебан, който завоюва малко над 50% от гласовете в столицата, оповестяват от Централната изборна комисия.

Преди Чебан да сътвори проевропейска партия предходната година, се смяташе, че той поддържа проруска позиция и мнозина имат вяра, че той към момента е подобен. През последните години Молдова се стреми да насърчи по-тесни връзки със своите западни сътрудници и получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз през юни предходната година.

Изборите в неделя в страната на към 2,5 милиона души, ситуирани сред Румъния и Украйна, бяха в центъра на вниманието поради продължаващите обвинявания от страна на молдовските управляващи, че Русия се е намесила, с цел да повлияе на резултата от вота.

Вторият по величина град в Молдова Балти ще отиде на балотаж, откакто нито един от претендентите не получи ясно болшинство. PAS се подреди надалеч зад първите три гласове. В Орхей претендентът, който е тясно обвързван с другарски надъхан към Русия молдовски олигарх в заточение, Илан Шор, завоюва вота за кмет.

Въпреки загубата на изборите за кмет на Кишинев, Андрей Спину, министър на инфраструктурата и районното развиване, сподели, че общите изборни резултати са сполучливи за PAS.

„ ПАС завоюва изборите в страната... в 19 области сме преди всичко “, написа той във Facebook в понеделник. „ Най-важният извод от тези избори е, че проевропейското обръщение завоюва, разпръснато в цялата страна. “

Спину сподели, че PAS е спечелила кметски позиции в 240 изх. от 898 обитаеми места, както и мощно посланичество в Общинския съвет на Кишинев с 20 места. Това е еднакъв брой места на партията на Чебан Национално различно придвижване, съгласно предварителните резултати.

В гласуването ще бъдат определени близо 900 кметове и 11 000 локални съветници за четиригодишен мандат. Избирателната интензивност е била 41% в цялата страна, съгласно управляващите, съвсем идентична с тази на изборите през 2019 година

PAS сега държи държавното управление на Молдова, откакто завоюва очевидно болшинство в Народното събрание през 2021 година избори, а прозападният президент на страната Мая Санду ръководеше партията.

Раду Магдин, районен анализатор в Smartlink Communications в Букурещ, споделя, че резултатът от Кишинев демонстрира, че PAS „ има доста работа за извършване “, с цел да завоюва идващите президентски избори и парламентарни избори, които ще се проведат надлежно през 2024 година и 2025 година

„ Партията би трябвало да приспособява по-добре своето обръщение към гласоподавателите в Кишинев и да се концентрира повече върху активизирането на тези, които поддържаха PAS през 2020 година и 2021 година, и да се концентрира повече върху активизирането на тези които подкрепяха PAS “, сподели той пред Associated Press.

В петък молдовските управляващи не разрешиха на проруската партия Шанс да взе участие в конкуренцията в неделя. Службата за разузнаване и сигурност твърди в отчет от 32 страници, че партията е получила към 50 милиона евро (53 милиона долара) съветски пари, които са били канализирани от Шор и употребявани за дестабилизиране на страната и „ пазаруване “ на гласоподаватели на изборите в неделя.

Шор беше началник на другарската на Русия партия Шор, която беше оповестена за противоконституционна през юни от Конституционния съд на Молдова.

„ След като тяхната партия беше неразрешена … те получиха други партии и продължиха опитите си да отслабят освен държавното управление, само че и молдовската народна власт като цяло “, добави Магдин.

___

Макграт оповестява от Сигишоара, Румъния.

Водещи истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР