Управляващата Национално-либерална партия (НЛП) обвинява свалената от власт Социалдемократическа партия

...
Управляващата Национално-либерална партия (НЛП) обвинява свалената от власт Социалдемократическа партия
Коментари Харесай

Румънските либерали подозират, че социалдемократите готвят бойкот на президентските избори

Управляващата Национално-либерална партия (НЛП) упреква свалената от власт Социалдемократическа партия (СДП), че възнамерява да бойкотира президентските избори, написа в. "Ромъния либера ". Изданието показва, че държавното управление на НЛП се сблъсква с проблеми единствено няколко дни преди изборите - редица префекти, назначени от СДП, са си взели болнични, а либералите считат, че това е опит за блокиране на изборите, чийто първи кръг е тази неделя.

"Социалдемократите са обезверени. Дали са разпореждане да излязат в болнични, с цел да не бъдат уволнени. В Арад префектът и подпрефектът са си взели болнични, с цел да блокират изборите ", съобщи първият заместник-председател на НЛП Рареш Богдан, представен от в "Адевърул ". По-късно министър председателят Лудовик Орбан уточни в телевизионно изявление, че нито един префект или подпрефект, назначен от СДП, няма да остане на длъжността си, а болничните са тактика, с цел да не бъдат изгонени незабавно.

Съгласно закона префектите имат редица пълномощия във връзка с организацията на изборите - от превоза на нужните за гласуването материали до обезпечаването на защитата на изборните секции, отбелязва Хотнюз.

"Гъндул " оповестява, че Орбан стартира пречистване на публичните институции от лица, назначени по критерии, разнообразни от компетентността. "Трябва да загърбим този интервал, когато назначенията се правеха през задната врата, посредством връзкарство, непотизъм или въз основа на партийната брошура ", уточни министър председателят. Той сподели, че към този момент е подписал първите решения за уволнения на държавни секретари, в това число синовете на някои политици като Адриан Нъстасе, Думитру Бузату и други. "Мисля, че ще получа мускулна тресчица от сключване на решения за уволняване ", съобщи министър председателят.

Румънските всекидневници оповестяват и за напрежение сред НЛП и Съюз за избавление на Румъния (ССР) по отношение на номинирането на Адина Валян за еврокомисар. ССР реагира остро, откакто представител на Европейската комисия заяви през вчерашния ден, че кандидатурата й за еврокомисар по превоза е призната от новоизбрания ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, написа в. "Гъндул ". Изданието цитира депутата от ССР Юлиан Булай, който съобщи, че това е "черна точка " за НЛП, защото предлагането е направено без консултация с румънския парламент, какъвто беше задължението на новото държавно управление.

Редица парламентаристи от ССР упрекнаха НЛП в нарушение на политическото съглашение, въз основата на което ССР гласоподава вота на доверие на държавното управление на Орбан. От своя страна премиреът съобщи, че решението за изпращане на двете оферти за еврокомисар - Зигфрид Мурешан и Адина Валян, е било взето "по неотложност ", защото Румъния беше единствената членка на Европейски Съюз, която още не беше предложила еврокомисар. "Спазих закона, съблюдавах условията на Урсула фон дер Лайен, (...) убеден съм, че ще премине без проблем през чуванията в профилираните комисии и вота на Европейския парламент. Не считам, че съм нарушил нещо ", съобщи Орбан, като добави, че когато решат ръководителите на двете камари на румънския парламент, могат да проведат чуване на кандидатката.

В. "Адевърул " отбелязва, че 51-годишната Адина Валян е член на Европейския парламент още от 2007 година, когато Румъния се причислява към Европейски Съюз. Била е и народен представител в румънския парламент. В интервала 2014-2017 година е била заместник-председател на Екологичен потенциал от страна на Европейската национална партия. До 1997 година работи като учителка по математика, а по-късно и в неправителствени организации. Съпруга е на някогашния водач на НЛП Крин Антонеску.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР