Управляващата коалиция се затруднява с двата си основни ангажимента -

...
Управляващата коалиция се затруднява с двата си основни ангажимента -
Коментари Харесай

Какво свърши коалицията за половин година

Управляващата коалиция се затруднява с двата си съществени уговорката - за промени и разграждане на наследения модел. Парламентът буксува без ясна законодателна стратегия. Разминаванията сред сътрудниците по основни въпроси спъват работата всъщност.
Реформи, приемане на нов антикорупционен закон, попълване на регулаторите, конституционни промени - поръчките за нов метод в работата на държавните институции при започване на мандата на кабинета " Петков " бяха доста. И амбициозни.

Половин година по-късно огромна част от тях към момента не са задвижени - нов антикорупционен закон освен не е признат, само че и не е написан; регулаторите работят с изтекли мандати, а стъпките за подмяната са бавни и несигурни. За конституционни промени пък въобще не е отваряна дума.

За шест месеца ръководство кабинетът " Петков " реализира два безспорни политически триумфа - дейностите за отделяне на България от и. И макар че направеното не е малко, свадите в обединението и бавният ритъм на работа в Народното събрание стават все по-видими, а уговорките за смяна - все по-нереалистични.
Реклама
Усещането за блокаж основава опълчването сред четирите ръководещи обединения - " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", Българска социалистическа партия и " ИТН ". В обстановка на рецесия, която изисква бързи решения - като войната в Украйна, се виждат и основополагащи разлики сред тях. В края на февруари, когато Русия атакува Киев, два дни (от тридневната работна седмица на парламента) ръководещите не можеха да се схванат за общ текст на декларация, осъждаща войната.
Антикорупционна и правосъдна промяна
В тази обща картина се открояват редица съответни проблеми. Най-видимият е буксуващата антикорупционна промяна. Още при сформирането на кабинета ръководещите поеха ангажимент да разделят КПКОНПИ на две комисии, а с промени в Наказателно-процесуален кодекс да вменят на едната проверяващи функционалности - с цел да бъде преодоляно отчасти бездействието на прокуратурата. Това трябваше да се случи и в съответен период - до три месеца след началото на работа на Народното събрание, т.е. най-късно до март. Срокът явно не беше спазен, а инспекция на " Капитал " сподели, че " ИТН " на процедура минира процеса с настояването си за право на политическо несъгласие върху работата на новите антикорупционни органи.

КПКОНПИ е единствено. Сроковете са от дълго време прекрачени и за различен ангажимент, обвързван с измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ). Досега беше признато единствено закриването на профилираните съдилища и прокуратури. Но в приложението за законодателни промени към съдружното съглашение беше записано още, че наред с това би трябвало да се вкара правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане. Измененията на Закон за съдебната власт трябваше да включват и значимата смяна за ограничение пълномощията на основния прокурор по надзора за правда единствено до конституционно плануванаъа подготвеност.

Подобни текстове въобще не бяха препоръчани.
Реклама
Заедно с това оттегляне може да бъде видяно и друго - Народното събрание сътвори краткотрайна комисия, която да разиска промени в конституцията. Тя беше управлявана от съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов. Но от основаването й през февруари до момента не е заседавала нито един път - поради липса на подобен план.

Но в случай че за измененията в конституцията беше авансово ясно, че обединението няма нужното болшинство, то пред Народното събрание има поредност неотложни решения.

На първо място регулаторите с изтекли мандати. Смяната на състава им беше оповестена за основно изискване те да проработят съгласно предназначението си.
Регулаторите
След, който разклати мощно обединението, а на поста в последна сметка остана остарелият гуверньор Димитър Радев, стана ясно, че същото може да се чака и при промяната на другите регулаторни органи. Коалицията съумя да излъчи двама членове на Съвета за електронни медии (СЕМ), само че и това не мина без скандал, провокиран от " ИТН " - с издигнатата от тях противоречива кандидатура на Мартин Карбовски, който самичък я отдръпна, и с
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Транспорт 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Транспорт 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Политика Реклама
Миналата седмица Народното събрание стартира процедура за (КЗК), овладяна от доста години от ГЕРБ - Движение за права и свободи и ръководена от Юлия Ненкова - майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и някогашна заместничка на Бойко Борисов като столичен кмет. Въпреки първичните уверения за единодушие за процедурата при нея се обрисува борба с неразбираем резултат - по неофициална информация от Българска социалистическа партия са поискали техен човек да оглави Комисия за защита на конкуренцията.

В обстановка, в която съставът й на процедура продължава втори мандат, без да е гласуван от Народното събрание, е Комисията за отбрана на потребителите. Още през април 2019 година изтече мандатът и на Комисията за отбрана на персоналните данни, управлявана от Венцислав Караджов, определен по времето на Орешарски.

Сходен, а даже и още по-голям проблем от позиция на въздействието в правосъдната система има и с Инспектората към Висшия правосъден съвет. Мандатът на ръководещата го Теодора Точкова завърши преди две години. Въпросът за статута на ИВСС след този период. При сходно развиване решението му ще засегне и самия Висш съдебен съвет, чийто мандат изтича тази есен.

Конституционният съд също чака решение на новото Народно заседание, тъй като двама души от 12-членния му състав са с изминал мандат - Анастас Анастасов (до ноември 2021 г.) и Гроздан Илиев (до февруари 2022 г.). Изборът е значим и тъй като новите конституционни съдии ще останат в състава му до 2031., т.е. ще " надживеят " парламентарното болшинство, което ги излъчи.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама " Имам човек "
Коалиционните сътрудници не съумяват да се схванат, защото всяка от партиите има кандидати за другите постове. Неотдавна на съдружен съвет беше решено, че с цел да се излъчи номинация за даден пост, и четирите обединения би трябвало да са авансово съгласни с нея. Дали това ще сработи обаче не е ясно. Първият тест ще бъде промяната на Комисия за защита на конкуренцията.

А евентуално по-късно и Конституционният съд.
Какво работи Народното събрание
Краткият отговор е - най-вече. По-обстойният е, че поради тромавата процедура, която обединението одобри за законодателния развой, работа в особени количества не се прави.

Февруари беше месецът, в който депутатите работеха по бюджета за тази година.

Април и май обаче са доминирани от опозицията - са главно от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". Предложенията за промени са разнородни - от Гражданско-процесуалния кодекс до Закона за българското поданство. И разрешават на внеслите ги партии да упрекват властта в " нищоправене ". Костадин Костадинов употребява импортираните от партията му промени в Граждански процесуален кодекс за длъжниците, с цел да се показва като бранител на слабите. Водещата правна комисия пък е засипана с планове и оферти от ГЕРБ.
" Да, проблем има "
За казуса признава и ръководителят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров. Пред " Капитал " той разяснява, че болшинството осъзнава, че " няма движение " в законодателния развой. По думите му обаче страната затъва от рецесия в рецесия по независещи от България аргументи. " Здравна рецесия, война, енергийна рецесия - не се оправдаваме, само че това са проблеми за решение ", споделя той.

А за образец показва казусът с разделянето на КПКОНПИ. При все че признава за напрежение сред сътрудниците по тематиката, Гюров посочи, че експертите, ангажирани с този закон, е трябвало да поемат огромна част и от работата, обвързвана с българските позиции за войната на Русия в Украйна.

Гюров означи също, че даже обединението да е обратно в законодателната активност, е подобрила работата на Народно събрание в друга съществена негова активност - парламентарния надзор. " За няколко месеца Кирил Петков е идвал повече в Народното събрание, в сравнение с някогашният министър председател Борисов за цялостен мандат ", уточни той.
По думите му въпреки и " разпокъсана ", обединението има намерение да завърти колелото и да проработи по целите си. Като подобен за актуалната пленарна сесия той уточни закона за КПКОНПИ.Ще има ли управническа стратегия?
И до момента в който част от ръководещите поемат задължения, други припомнят, че каквото и да се каже, " изтича " в ефира, тъй като шест месеца след сформирането си обединението няма управническа стратегия. Вместо това четирите обединения подписаха съдружно съглашение, съгласно което 18 експертни съвета ще работят по съществени секторни политики.

Те би трябвало да заседават минимум един път месечно, с цел да търсят решения на разнообразни проблеми. През тях би трябвало да минават и проектозаконите, преди да бъдат импортирани в Народното събрание.

Част от отрасловите препоръки обаче въобще не са се събирали. В разгара на войната в Украйна да вземем за пример Демократична България импровизирано сложиха въпроса за какво в никакъв случай не се е събирал експертният съвет по защитата.

В останалите, които въпреки всичко са заседавали, няма непрекъснати представители на обособените политически сили. Самите групи рядко съумяват да реализират единогласие. Коалиционните сътрудници постоянно имат разлики за това по какъв начин дадена политика да бъде извършена, в случай че изобщо има единодушие за провеждането ѝ.

В последна сметка партиите вземат решение тези въпроси на лидерски съдружен съвет. А част от проблемите се разискват на трети съвет - сред парламентарните групи на болшинството.

На процедура обаче резултатът е непосредствен до безпорядък, а от сходна сграда бързи дейности не могат да се чакат. С прекомерно многото съдружни формати решенията се взимат мъчно, а хора за законодателна работа всъщност съвсем няма.

В тази обстановка точно поради неналичието на ясна формула за политическите решения, а след това и на експертната работа по тях става по-лесно някой от сътрудниците да изнудва останалите. Така се отдалечава в несигурно бъдеще и действителното осъществяване на поетите, в това число с автограф, задължения за промените, които биха могли да доведат до по-дълбока и устойчива смяна.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР