Управителят на ВиК Перник Иван Витанов ще бъде освободен. Това

...
Управителят на ВиК Перник Иван Витанов ще бъде освободен. Това
Коментари Харесай

Управителят на ВиК – Перник ще бъде освободен заради водната криза

Управителят на ВиК Перник Иван Витанов ще бъде освободен. Това заяви на брифинг в Перник заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, а кой ще оглави водното сдружение ще стане ясно до ден.

Нанков посети Перник след извършения през днешния ден митинг във връзка водната рецесия. Той подсигурява, че въведеният режим и спомагателните ограничения ще обезпечат водоснабдяването на перничани до април.

На този стадий към момента не се изключва разновидността за свързването на язовир "Долна Диканя " с язовир "Студена ". Това може да се случи до 2 месеца, в случай че се потвърди, че водата в "Долна Диканя " е годна за пиянство. Заместник-министърът изясни още, че е реализирана и договореност вода от Владайския канал да се влее в язовир "Студена ".

"Установявам пропуски в активността на ВиК сдружението и то главно в това, че не могат да овладеят една рецесия, от която е наранена огромна част от област Перник, община Перник в огромната си част. Липсата на информация в обществото докара до доста клюки и спекулации ", сподели Нанков.

По-рано през днешния ден перничани излязоха на митинг поради рецесията с водата и фрапантния спад на язовир "Студена ". От началото на седмица в Перник и още 10 обитаеми места беше въведен воден режим.

Протестът стартира в 9 часа пред постройката на ВиК-Перник, съобщи БНР. Организаторите са подготвили писмо, което ще връчат на кмета Станислав Владимиров. Те упорстват за оставка на управлението на ВиК-дружеството и търсене на отговорност поради водната рецесия на някогашния кмет Вяра Церовска и регионалния шеф Ирена Соколова. Започна и събирането на подписка. Протестиращите носят лозунги с надписи “Къде ни е водата “ и “Оставка “. Някои от тях са си пуснали неплатен отпуск, с цел да участват на митинга.

"Днеска ще внеса "отворено писмо " с настояването на жителите за търсене отговорност от всички по веригата, като стартираме от Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие, регионален шеф, ВиК-дружество. Ние желаем да бъдем чути от всички институции и да бъдем фактор, когато се касае за нашия живот ", съобщи един от уредниците на митинга Надежда Димова.

След като шефът на ВиК Иван Витанов не слезе при протестиращите, те се пробваха да влязат при него, само че не бяха позволени от полицията. Излъчени бяха техни представители, които се срещнаха с шефа.

Кметът Станислав Владимиров сезира държавното обвиняване още в понеделник. "Надявам се прокуратурата да влезе във ВиК в незабавен порядък и да направи обзор на всички дейности ", разяснява той. По думите му, първите стъпки, които ВиК операторът трябваше да предприеме по въвеждането на режима, не са положителни, тъй като разходът на вода от язовир „ Студена “ не е понижен. „ Ако продължаваме по този начин, ще имаме вода още два месеца ", сподели кметът.

Първата проба от язовир "Долна Диканя ", за който имаше вид да се свърже с язовир “Студена “, е позитивна за салмонела. Това стана ясно от днешната среща на представители на протестиращите с шефа на ВИК-Перник.

В друга лаборатория ще бъде изследвана втора проба от водата. И в случай че и тя се окаже позитивна, водата от "Долна Диканя " няма да може да се употребява за питейни нужни. Управителят на ВиК съобщи, че ще продължава да се търсят други решения. "Няма защо да депозирам оставка, тъй като съм направил всичко, както би трябвало да бъде направено ", съобщи той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР