Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов и новоизбраният

...
Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов и новоизбраният
Коментари Харесай

Шефовете на здравната каса подадоха оставки часове след като управляващите им ги поискаха

Управителят на Националната здравноосигурителна каса ( НЗОК ) Станимир Михайлов и новоизбраният подуправител проф. Момчил Мавров подадоха оставки, заяви Българска телеграфна агенция, като се базира на информация от деловодството на Народното събрание.

Новината идва часове откакто обединенията, които поддържат държавното управление - „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ), ГЕРБ и Движение за права и свободи, на здравната каса.

Само Народното събрание избра оферти от ГЕРБ Момчил Мавров за подуправител на НЗОК с гласовете единствено на ГЕРБ и Движение за права и свободи и макар възраженията на ПП-ДБ. Депутати от групировката споделиха, че за него са посочени „ притеснителни неща “ в отчет на Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС).

Премиерът Николай Денков също сподели, че персонално е видял сигнал от ДАНС за това, че Мавров е лобирал. По тази причина Денков прикани да се разпише механизъм за взимане на решения сред обединенията в ръководството, с цел да се заобикалят такива обстановки.

Впоследствие в петък трите обединения - ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи - организираха среща. След нея съпредседателят на Демократична България Христо Иванов сподели, че в израз на съгласие ще бъдат поискани оставките както на Мавров, по този начин и на Станимир Михайлов.

Михайлов беше определен за шеф на НЗОК.

Изборът му беше част от сделката сред ПП-ДБ и ГЕРБ за (БНБ) да бъде определен Димитър Радев (предложен от ГЕРБ), а някогашният народен представител от ГЕРБ Димитър Главчев да.

В началото на юни ПП-ДБ и ГЕРБ с ротационен министър-председател. Кабинетът беше определен и с гласовете на Движение за права и свободи, въпреки че придвижването няма свои министри.

ПП-ДБ и ГЕРБ настояват, че не ръководят в коалиция, само че дружно взимат основните за страната решения.

Въпреки че, Движение за права и свободи също е основен фактор при гласуванията в Народното събрание, а Делян Пеевски , който, се трансформира в неофициален представител на цялото ръководство.

Сега трите обединения ще изготвят правилник за взимане на управнически решения, в това число за избор на ръководители на регулаторите. Освен НЗОК, други регулатори са, да вземем за пример, антикорупционната комисия и Висшият правосъден съвет.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР