Управителят на Българската народна банка Димитър Радев обяви перспективиките и

...
Управителят на Българската народна банка Димитър Радев обяви перспективиките и
Коментари Харесай

БНБ очаква сливания и придобивания на банки през тази година

Управителят на Българската национална банка Димитър Радев разгласи перспективиките и упованията на Българска народна банка за банковия бранш през 2018 година Анализът му е част от първия бюлетин за новата година на Асоциацията на комерсиалните банки в България.

"Изминалата 2017 година удостовери позитивните трендове в банковата система на България. Печалбата в бранша приближи исторически най-високите нива от интервала преди световната рецесия. Показателите за финансова адекватност и ликвидност останаха високи и надвишават междинните в Европейския съюз. Кредитната интензивност на банките се усили, а необслужваните заеми продължиха да понижават ", показва гуверньорът на Българска народна банка.

Радев обръща внимание, че оценката за положението на бранша се добавя и от положителното, като цяло, осъществяване на ограниченията в обособените кредитни институции, набелязани след прегледа на качеството на активите и стрес теста през 2016г. Перспективите за банките през 2018г. остават позитивни, на фона на удобното развиване на макроикономическата среда

В последната прогноза на Българската национална банка за актуалната година чакаме действителният напредък на стопанската система да надвиши 4%, най-много под въздействие на растежа на частното ползване. Средногодишният коефициент на безработица през годината предвиждаме да остане под 6%. Очакваното покачване на икономическата интензивност, подобряването на икономическия профил на кредитополучателите и запазването на ниските лихвени проценти ще обуславят напредък на банковите заеми за нефинансовите предприятия и семействата.

"Същевременно, банките могат да употребяват по-благоприятната среда за справяне с провокации, наследени от годините на икономическата рецесия или съпровождащи възста- новената кредитна интензивност. От позиция на Българската национална банка, като регулатор и контролен орган по отноше- ние на банковия бранш, могат да бъдат откроени следните три тематики, които ще бъдат във фокуса на вниманието на управленията на комерсиалните банки. ", прецизира шефът на Българска народна банка.

Първо, ниските лихвени проценти по дейните интервенции на банките, дружно с лимитираните благоприятни условия за оптимизация на разноските по пасивната страна на банковите салда, ще продължат да оказват напън върху рентабилността. Увеличаването на размера на кредитирането остава водещият канал за повишение на приходите, доколкото чистият лихвен приход резервира максимален дял в структурата на чистия действен доход (по последни данни този дял възлиза на 71% на равнище система).

Второ, брутните необслужвани заеми в България са съответно покрити с обезценки и финансов остатък, само че делът им остава над междинния в Европейския съюз. Ето за какво са разумни напъните на банките да понижават необслужваните заеми в техните салда, в това число посредством продажби на портфейли с такива заеми. По данни на паричната статистика, през 2017г. в банковата система са продадени заеми на стойност 360 млн. лева Намаляването на необслужваните заеми продължава, като по последни надзорни данни към ноември 2017г. делът на брутните необслужвани заеми доближава 11%, а делът на чистите необслужвани заеми – 5.8%. През 2018г. чакаме тези позитивни трендове да продължат.

Трето, растежът на банковия заем допуска нараснало внимание върху кредитния риск. Периодите на кредитна агресия са и интервали на струпване на капацитет за бъдеща реализация на кредитен риск и поява на нови активи с проблематично качество. Този въпрос е изключително настоящ предвид на средносрочната вероятност за нахлуване в нов прогресивен лихвен цикъл.

Постигането на самостоятелни цели, свързани с индикатори за кредитен напредък или пазарен дял, не би трябвало да бъде за сметка на съответното оценяване и ръководство на кредитния риск. Стабилното положение и капацитетът на българския банков бранш изясняват инвеститорския интерес към него, акцентира Димитър Радев.

Той е на мнение, че през годината е допустимо да станем очевидци на нови покупко-продажби по промяна на благосъстоятелност в банки у нас, в това число посредством сливания или придобивания. Това може да докара до спомагателна консолидация в бранша, учредена на чисто пазарни механизми - развой, за който Българската национална банка неведнъж е заявявала поддръжка. Придобиванията или нарастванията на квалифицирани участия изискват на първо място добра подготовка и отговорност от вложители, акционери и ръководители на кредитните институции. След това задължения в процедурите имат съответните обществени институции и органи, измежду които Българската национална банка.

Специфичната и значима роля на банковия контрол при такива решения произтича от нуждата от предоставяне на съответните пруденциални оценки. Българската национална банка и отсега нататък ще се подчинява само на законосъобразността и по- съответно, на прецизното осъществяване на наредбите на Закона за кредитните институции и използваните насоки на европейските надзорни органи, споделя в умозаключение Димитър Радев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР