Управителят на Българската народна банка Димитър Радев е отличен с

...
Управителят на Българската народна банка Димитър Радев е отличен с
Коментари Харесай

Global Finance писа "шестица" на шефа на БНБ

Управителят на Българската национална банка Димитър Радев е отличен с най-високата оценка " A " в годишната ранглиста на влиятелното издание Global Finance, заяви Econ.bg.  Той е и единственият началник на централна банка в Европа, който получава най-високата оценка. С едно ходило по-ниско - оценка A минус, са отличени централните банкери на Чехия, Египет,  ръководителят на Федералния запас на Съединени американски щати и други

В влиятелната ранглиста, която изданието прави от 1994 година насам, Радев влиза за трета поредна година.  Максимална оценка като неговата тази година са заслужили още сътрудниците му от Австралия, Южна Корея, Бразилия, Чили, Кувейт и други В класацията са централни банкери от повече от 90 страни.

Оценките се слагат по канара от “A ” to “F ”, като се взимат поради резултатите и триумфът в области като надзор на инфлацията, цели за стопански напредък, непоклатимост на валутата, ръководство на лихвите. " A " e най-високата оценка в скалата. Класацията е в октомврийския брой на Global Finance.

Работата на Димитър Радев е мощно улеснена от валутния ръб, който не разрешава волности в паричната политика и държи лв. постоянен.  Високата му оценка вероятно отразява и дългоочакването влизане на България в така наречен чакалня за еврозоната.

 
Оптимизъм
България ще е подготвена за участие в еврозоната през 2023-2024 година, предвижда Димитър Радев в изявление за Българската стопанска камара.

„ Нашето очакване, както и това на европейските ни сътрудници, е престоят във валутния механизъм да не се проточва във времето. Целта на този престой е да демонстрираме официално осъществяване на един от маастрихтските критерии (за стабилността на валутния курс) – нещо, което валутният ръб ни обезпечава безпроблемно. След осъществяване на този и останалите маастрихтски критерии, както и при реализирана съответна степен на институционална и действителна конвергенция, България ще е подготвена да одобри еврото през 2023-2024 година “, разяснява шефът на Българска народна банка. Той напомни, че престоят в " чакалнята е друг за отделните страни, като рекордьор е Литва, която е влезнала в еврозоната след 10.5 години. 

Приемането на еврото няма да докара до повишение на цените. Това е спекулативно изказване, което не е подкрепено с обстоятелства от историята на въвеждане на еврото в други страни ", категоричен е Радев. „ Цялата историческа статистика в такива случаи е безапелационна – покачване се регистрира при доста малко артикули и услуги. И дори при такива самостоятелни покачвания не е ясно дали са породени от промяната на валутата. В дълготрайна вероятност както цените, по този начин и приходите в България, се чака да се движат нагоре. Това ще бъде едно обикновено разследване от действителната конвергенция на стопанската система ни към еврозоната. Валутата, която употребяваме, сама по себе си не е фактор за покачване или намаляване на цените “, показва шефът на Българска народна банка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР