Управителният съвет на БНБ взе решение за разрешаване на преобразуването

...
Управителният съвет на БНБ взе решение за разрешаване на преобразуването
Коментари Харесай

БНБ разреши преобразуването на Експресбанк в Банка ДСК

Управителният съвет на Българска народна банка взе решение за разрешаване на преобразуването на "Експресбанк " АД посредством вливане по реда на член 262 от Търговския закон в "Банка ДСК " ЕАД. След преобразуването "Банка ДСК " ЕАД става повсеместен приемник на "Експресбанк " АД, която се приключва без разпродажба, се показва в решението на централната банка от 27 февруари.

Това е последната стъпка от интеграцията на Експресбанк към Банка ДСК, които все още работеха като две обособени юридически лица. Ребрандирането на клоновата мрежа на Експресбанк, както и миграцията на някои от трансакционните услуги към този момент са факт. Банкоматите на Експресбанк също са трансферирани към системата на Банка ДСК, а терминалните устройства за разплащания с карти са в развой на прекачване. Ако всички процеси текат гладко и дейно, новата обединена банка ще проработи в средата на 2020 година.

Към края на 2019 година Банка ДСК е на втора позиция с 13.9% пазарен дял, като след идното вливане на Експресбанк се чака Банка ДСК да доближи УниКредит Булбанк АД по индикатора активи. Банка ДСК осъществя 246 млн. лева облага през предходната година, генерирайки растеж от 8.2% по отношение на 2018 година

Сделката за придобиването на Експресбанк е от към година. Официална информация за цената на договорката не бе оповестена, само че както "Банкеръ " писа, унгарската "ОТП Банк " усили капитала на Банка ДСК с 1.173 милиарда лв.. Този ход провокира само тълкования, без отговор, че в действителност това е сумата, която ще бъде платена на "Сосиете Женерал ".

Експресбанк бе добра облага поради резултатите й в корпоративното банкиране, а също в банкирането на дребно и в лизинговите схеми. Към края на септември 2019 година активите на банката са в размер 6.3 милиарда лева, а облагата й възлиза на 107 млн. лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР