Управителният съвет на БНБ определи ниво на антицикличния капиталов буфер,

...
Управителният съвет на БНБ определи ниво на антицикличния капиталов буфер,
Коментари Харесай

БНБ запазва антицикличния капиталов буфер на ниво от 0.5%

Управителният съвет на Българска народна банка дефинира равнище на антицикличния финансов буфер, използван към кредитни рискови експозиции в Република България, в размер на 0.5% за третото тримесечие на 2020 г, се споделя в известие на финансовата институция.

Предвид предстоящото закъснение на икономическата интензивност и обвързваното с това повишаване на необслужваните заеми, което би оказало напън върху доходността и финансовата позиция на кредитните институции, запазването на антицикличния финансов буфер на равнище от 0.5% през третото тримесечие на 2020 година способства за устойчивостта на банковата система.

Към края на първото тримесечие на 2020 година изчисленото съгласно оповестената на интернет страницата на Българската национална банка методология съответствие кредит/БВП възлиза на 93.6%. Отклонението на индикатора от дълготрайния тренд е негативно (-37.1 процентни пункта), което подхожда на нулева стойност на референтния знак за антицикличния буфер.

През март 2020 година Управителният съвет на Българска народна банка взе решения за ограничения, ориентирани към в допълнение подсилване на банковия бранш по отношение на пандемията от COVID-19 и нейното отражение върху икономическата среда. Мерките с позитивен резултат върху размера на регулаторния капитал включваха решение за анулация на плануваните за 2020 година и за първото тримесечие на 2021 година нараствания на равнището на антицикличния финансов буфер използван за локални кредитни рискови експозиции, надлежно опазване на настоящото му ниво от 0.5%.

Решение за равнището, използвано през четвъртото тримесечие на 2020 година, Управителният съвет на Българска народна банка ще вземе през септември 2020 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР