Управата на Суецкия канал арестува днес контейнеровоза Евър Гивън заради

...
Управата на Суецкия канал арестува днес контейнеровоза Евър Гивън заради
Коментари Харесай

Управата на Суецкия канал арестува кораба "Евър Гивън"

Управата на Суецкия канал арестува през днешния ден контейнеровоза " Евър Гивън " поради искане да бъдат изплатени вреди за близо 1 милиарда $, породени от едноседмичното блокиране на канала, заяви осведомителният портал , представен от ТАСС. Ръководителят на управата Усама Рабиа споделил, че наелата го компания е забавила компенсацията, и по тази причина корабът ще остане на котва в Голямото горчиво езеро, където бе изтеглен след освобождението му от по-тясното място в южната част на канала.

 

Египетската администрация чака парите от притежателя на кораба и фрактовалата го компания, а те могат да си търсят сумата от застрахователя. Изчислено е, че толкоз коства седмичното блокиране на канала и интервенцията по освобождение на кораба от плитчините, където бе затънал диагонално. В четвъртък ще бъде огласено заключението на специфичната следствена комисия кой носи виновност за случая.

По думите на Рабиа основната финансова отговорност би трябвало да се носи от фрахтовчика, от който се желаят 900 млн. $ (90% от щетата). Сумата била занижена посредством изваждане на всички отстъпки и преференции, планувани за заседнали кораби.

Тъй като заплащането се бави, управата към този момент била подала иск против " Евър Гивън " в Съда по икономическите и стопанските въпроси в Исмаилия. Оттам била издадена заповедта за арест на кораба до издължаването на 900 млн. $. Екипажът е бил известен през днешния ден и ще остане на закотвения транспортен съд до приключването на компенсационното дело.

Но с това няма да приключат претенциите, тъй като вреди са претърпели и притежателите на стотици кораби, блокирани в Червено и Средиземно море до отварянето на Суецкия канал, както и фирмите, чиито товари бяха арестувани през това време. Никой не знае на каква сума ще възлязат техните искания, които ще слагат на тежко финансово тестване и застрахователите. Възможни са многочислени правосъдни каузи, които да се проточат години.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР