Употребата на парацетамол (ацетаминофен) по време на бременност и ранна

...
Употребата на парацетамол (ацетаминофен) по време на бременност и ранна
Коментари Харесай

Бременните да се въздържат от парацетамол, съветват учени

Употребата на парацетамол (ацетаминофен) по време на бременност и ранна детска възраст се приемаше за безвредна през 70-те години на предишния век, само че в този момент е обект на съществено безпокойствие. 12 учени, специализиращи в региона на педиатрията, преди 5 месеца разгласиха следващия разбор на въздействието на парацетамола върху плода, както и следствията за неврологичното развиване на бебета и децата при банкет на това лекарство. 
Задълбочените разбори сочат, че първичното благосклонно отношение към приема на лекарството се основава на неправилното съмнение, че лекарствените взаимоотношения при бебета и възрастни са едни и същи, както и на цялостна липса на знания по отношение на въздействието му върху развиването на мозъка. 
Най-малко 14 епидемиологични проучвания от близкото минало демонстрират, че пренаталното излагане на парацетамол е обвързвано с проблеми в неврологичното развиване. Пренаталното излагане на парацетамол предизвиква статистически значими опасности от закъснение на развиването, разстройство с недостиг на вниманието и хиперактивност и подтип разстройство от аутистичния набор (ASD), обвързвано с хиперкинетично държание. 
Според създателите на обявата, оксидативният стрес излага някои бебета и деца на риск от провокирано от парацетамол увреждане на неврологичното развиване. Постнаталното излагане на парацетамол при тези податливи бебета и деца е отговорно за доста, в случай че не и за множеството случаи на ASD, настояват те. 
• Парацетамолът (ацетаминофен) се счита измежду педиатри и родители за безвреден, когато се употребява съгласно напътствията в педиатричната популация, и е най-широко употребяваното лекарство в тази популация - в някои отчети повече от 90% от децата са били изложени на лекарството.
• Известно е, че парацетамолът предизвиква увреждане на черния дроб при възрастни при условия на оксидативен стрес или когато се употребява прекалено, само че от ден на ден научни проучвания стигат до извода, че целевият орган за парацетамоловата токсичност по време на ранното развиване е мозъкът, а не черният дроб.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР