Изследванията показват, че елементи на съзнание могат да се видят

...
Изследванията показват, че елементи на съзнание могат да се видят
Коментари Харесай

Съзнание имат много повече животни, отколкото се предполагаше

Изследванията демонстрират, че детайли на схващане могат да се видят в цялото животинско царство, в това число в инсекти, влечуги и мекотели. Съзнанието в животинското царство може да е доста по-широкообхватно, в сравнение с се смяташе до момента, съгласно редица специалисти по познавателна дарба на животните. В скорошно изказване те настояват, че всички типове животни – от риби до инсекти – могат да бъдат рационални и че това би трябвало да образува нашето отношение към животинския свят като цяло.
Предишни научни писания към този момент са издигали хипотезата, че доста непредвидени представители на земната фауна евентуално имат комплициран вътрешен живот. Октоподите са основен образец: изследванията демонстрират, че те са необикновено умни, способни са на интелигентно решение на задания и превъзмогване на трудности. Могат да изпитат физическа и прочувствена болежка – всичко това може да се одобри като доказателство, че имат схващане. 
Отдавна се знае, че гарваните, кучетата, мишките и слоновете се държат по способи, които биха могли да загатнат, че те са съзнателни същества. Дори разнообразни страховити пълзящи животни, в това число пчели и мухи, се изследват като евентуално притежаващи схващане. 
Близо 40 откриватели са подписали Нюйоркската декларация за съзнанието на животните - разгласа за степента на животинското схващане, която беше показана на конференция в Нюйоркския университет в края на предходната седмица.
В изказването има самопризнание, че по въпроса „ остава доста неустановеност “. Но „ има мощна научна поддръжка за приписването на умишлен опит на други бозайници и птици “.
„ Емпиричните доказателства сочат най-малко реалистична опция за умишлено прекарване при всички гръбначни (включително влечуги, земноводни и риби) и доста безгръбначни (включително главоноги мекотели, десетоноги ракообразни и насекоми). “
Под съществуване на схващане се схваща, че животното осъзнава себе си или заобикалящата го среда. Чувството също е аспект на съзнанието, който разказва способността на животното да претърпява и усеща нещата.
„ Много животни изпитват субективни прекарвания като наслаждение, болежка, боязън и други страсти. Въпреки че тези понятия може да са свързани, чувствителността се отнася категорично до способността на животното да усеща света “. Това обявиха наскоро за IFLScience Михаела Перейра Андраде и Татяна Лейте от екипа за проучване на чувствителността на октоподите към „ Инициативата за диви животни “.
Учените „ одобряват тематиката съществено, а не я отхвърлят като налудничава концепция по метода, по който може да са правили в предишното “, е мнението на Джонатан Бърч, мъдрец в Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки и един от подписалите декларацията, представено от Nature.
Някои техни сътрудници, несъмнено, остават скептични и настояват, че това, което е намерено до момента за животинския свят, не значи безусловно, че всички представители на земната фауна са рационални същества. Подписалите декларацията обаче се надяват, че тяхното изказване ще провокира повече проучвания на съзнанието на животните, предоставяйки повече изясненост по тематиката, както и преосмисляне на хуманното отношение към животните в законотворчеството.
„ Когато е на разположение действителна опция за умишлено прекарване при животно, е безконтролно да се пренебрегва тази опция при решения, засягащи това животно “, се споделя в декларацията.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР