Употребата на малки порции храна през деня потиска невроните, отговарящи

...
Употребата на малки порции храна през деня потиска невроните, отговарящи
Коментари Харесай

Учените разкриха начин да се яде по-малко


Употребата на дребни порции храна денем потиска невроните, отговарящи за възприятието на апетит. По този метод човек може да понижи количеството използвана храна. Това е извод на учени от Пенсилванския университет, написа Дейли Мейл.

Биолозите изучили връзката сред невроните на хипоталамуса – региона на мозъка, която дава отговор апропо за възприятието на апетит и за типа, аромата и усета на храната.

По време на проучването гладни лабораторни мишки били хранени изначало с ароматизиран гел без хранителни субстанции, което довело до угнетяване на съответния сектор от хипоталамуса. Но единствено след няколко минути мозъкът на мишките се прибирал към „ гладното ” положение. При повторното хранене с гел хипоталамусът престанал да реагира на този усет.

След това обаче на мишките бил поднесен гел с релативно малко калории. Това към този момент утолило възприятието на апетит за дълго време. Освен това ароматат и типът на гела с калориите потискал желанието да се яде повече от „ празния ” гел.

В третия стадий мишките получавали хормони, които се създават при храносмилане – пептид YY, амилин и холестоцистокинин. Въпреки че животните не получавали хранителни субстанции те се усещали изцяло сити.

Авторите на проучването се приготвят да продължат изследването на въздействието на хормоните върху възприятието на апетит и се надяват да се научат да лъжат мозъка. /БГНЕС, РИА-Новости
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР