Упоритите опити за проникване в Монголия се дължат на глада

...
Упоритите опити за проникване в Монголия се дължат на глада
Коментари Харесай

Американски мрежи за потомците на Чингис хан

Упоритите опити за навлизане в Монголия се дължат на „ глада за редкоземни детайли “ на Съединените щати

Политическия „ заден двор “ на Азия, която включва такава „ троха “ от милион и половина квадратни километра като Монголия, доста прибавят политическа тежест, когато страните, които са разграничени заради украинския спор, стартират да търсят нови съдружници.

Особено в случай че в недрата им има първични материали, които са от стратегически интерес. И вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис се усмихва на монголския министър председател Лувсаннамсрейн Оюн-Ердене, който посети Вашингтон: „ Очаквахме с неспокойствие вашето посещаване “, поздрави тя монголския министър председател. „ И ние, несъмнено, имаме какво да обсъдим, в това число продължаването на укрепването на връзките сред нашите страни… “

Имайки поради географското състояние на Монголия сред двата съперника на Съединени американски щати, Камала общително продължава:

„ Монголия е доверена народна власт и другар в Индо-тихоокеанския район повече от три десетилетия и партньорството сред нашите страни оказа помощ за стабилността и просперитета на района. Като горда тихоокеанска мощ, за нас е жизненоважно да насърчаваме Индо-Тихоокеанския район, който е отворен, обвързван, проспериращ, сигурен и резистентен, заради което аз и президентът Байдън пътувахме до Индо-Тихоокеанския район, откогато встъпихме в служба по три пъти всеки. "

Няма по какъв начин да се отдаде на откровената нелепост на американския вицепрезидент, намесването на Монголия, лишена от достъп до океана, в Индо-тихоокеанския район: нейната тирада беше написана в детайли в Държавния департамент. И въпреки всичко „ гордата тихоокеанска мощ “ не може да скрие презрението си към колегата си, като искрено декларира: „ Ние пазиме интернационалните правила и правила в района и по света, които са в основата на нашите сигурност и разцвет “.

Нашите, не вашите.

След Втората международна война Щатите просперират даже без Монголия и не бързаха да я „ чакат с неспокойствие в обятията си “. Вашингтон призна тази страна едвам през 1987 година, след разпадането на Съветския съюз, само че от 1991 година до 2008 година организацията USAID, неразрешена в Русия, напомпва там над 174 милиона $ безплатни средства „ за поддръжка на промените “ измежду младежите в Монголия. Вашингтон не може да се отърве от навика да отглежда непознати деца.

Но какво стана в този момент? Откъде идват любовта и пристрастеността в тъмния взор на Камала Харис?

Оттам, че през последните 4 следващи години, Пекин стегна разпоредбите за експорт на редкоземни запаси, изключително за американските оръжейници Lockheed Martin и Raytheon. А преди месец той разшири експортния надзор върху галия и германия, основни съставни елементи в производството на микрочипове. Така Щатите се " разболяха " по Монголия.

Страната не е единствената, която доставя минерали с скъпи детайли на международния пазар. Има още Канада, Демократична република Конго, Южна Африка, Мексико и Аржентина. Но техните ресурси не са сравними с монголските: съвсем 17% (31 милиона тона) от всички редкоземни детайли на планетата са скрити в нейните степи. Повече има единствено в Китай.

А Камала Харис нежно гука на монголския министър председател: „ Днес имам удоволствието да оповестя, че идващите стъпки в нашата взаимна работа ще бъдат ориентирани към по-нататъшно разширение на нашето партньорство. По-специално ще обсъдим работата, която ще вършим дружно, с цел да засилим нашето съдействие в космоса.

Говорихме в резюме за началото на идната епоха - и какво значи това за вас във връзка с вашето водачество и вашата визия за бъдещето. И, несъмнено, укрепването на нашето галактическо съдействие ще бъде част от тази стратегия – в това число, несъмнено, потреблението на нашето галактическо съдействие за повишение на икономическия разцвет и развиване на нашите страни.

В допълнение към редкоземната тресчица има и географски фактор - от позиция на " водачеството на Вашингтон в идната епоха ", Щатите би трябвало да поемат контрола над Русия от Урал до Хинган, употребявайки територията на нашия комшия. 3500-те километра обща граница, военните спътници и „ Споразумението за намерено небе “ ще отвори вратата за директни полети сред Съединените щати и Монголия “ и ще разреши на американските самолети да летят по нашите граници.

Мислите ли, че е мъчно да изненадате някого със остарели приказки за западната народна власт в наши дни? Уви, потомците на Темуджин са щастливи да бъдат излъгани: „ Монголия е най-известна като родното място на Чингис хан, както и великата история на Монголската империя, зелени пейзажи и безпределно синьо небе... И ние сме доста горди, че американците ни считат за оазис на демокрацията. Така че за нас Съединените щати са освен наш стратегически трети комшия, само че и водеща полярна звезда по нашия либерален път “, отговори щастливият Лувсанамрайн на нежната Камала.

Не бива да се не помни, че монголският министър председател е бил подготвен в Харвард: „ Монголия преди малко узакони британския като непознат език в системата на междинното обучение. Вярваме, че това е значима стъпка в поддръжка на образованието за нашето последващо потомство. Тези облаги могат да бъдат консолидирани единствено посредством партньорства с дългогодишни демокрации като Съединени американски щати. В тази връзка моето държавно управление и Гугъл ще подпишат удивително съглашение за поощряване на образованието и цифровата промяна в Монголия тази седмица.

Тази еуфория би била разбираема, в случай че Съединени американски щати заемат 73,2% от външнотърговския оборот на Монголия. Но точно Китай купува от Монголия 63% от въглищата, 18,25% от медния концентрат, цинк, желязна руда и месни консерви. В същото време не Пекин, а Вашингтон и неговите „ принадлежности на свободния пазар “ – МВФ и Световната банка – към този момент 15 години ограбват едно от най-големите залежи на мед и злато в света, намиращо се в монголската Гоби.

През 2009 година, откакто отвори ръцете си за вложения от Запада, държавната компания Erdenes Oyu Tolgoi, в съглашение с TNK Rio Tinto Group, получи 34% от акциите на личното си поле - останалите 66% посредством мрежа от особено основани компании за употребата на полето, множеството от които са регистрирани в " офшорни пристанища " (Холандия, Аруба, Вирджински острови), отиде при TNK Rio Tinto.

Инвестиционното съглашение планува една трета от разноските за създаване на находището да бъдат платени от монголското държавно управление. Нямаше такива средства в бюджета на страна с население от 3,5 милиона, таман по тази причина Улан Батор взе заем... от Rio Tinto. В резултат на това Erdenes Oyu Tolgoi, нямайки достъп до ръководството на личните си глъбини, изпадна в задължения от към 2,4 милиарда $ и загуби към 232 милиона $ налози, които Rio Tinto „ не помни “ да заплати.

Любопитно е, че от публикуването на документи на английското и американското посолства в WikiLeaks преди десетилетие стана известно, че представители на бизнеса от Канада, Англия, Япония, Съединени американски щати, Австралия и Германия, посредством чиновници на американското посолство, настойчиво убеждаваше монголското държавно управление „ да се въздържа от интензивно присъединяване в увеличението на добива на потребни изкопаеми “ в своята лична страна. Това е елементарно за схващане: зад нежните усмивки на американски чиновници постоянно се крие тяхната дейна и цинична работа за налагане на ползите на западните търговски, финансови и промишлени корпорации.

Има и друга мрежа, опъната особено за Улан Батор. Става дума за внезапно повишената мисионерска активност на религиозните институции в западните страни. На пръв взор те нямат огромно въздействие в етнокултурното поле на модерна Монголия. Но през последните 20 години тук са издигнати към шестстотин (!) протестантски църкви.

Улан Батор, където живее съвсем половината от популацията на страната, е основно звено в проникването на въздействието на Съединени американски щати заради концентрацията на съвсем целия политически живот на страната в града. Това е мястото, където една конфесионална група може да натрупа сериозната маса, която й придава политическа тежест.

Католическите мисионери, идващи от Съединени американски щати и Европа, ловко употребяват в своята изразителност препратки към активността на несторианците в Монголия през 11-13 век, историята на Кереите Тогоруул Ван Хан, настойник на Чингис Хан, за който се допуска, че е изповядвал християнството. В дейностите на всички тези задачи може да се наблюдава поредност и координация.

Те не се състезават и не се придържат към своите ритуали, а са нетърпеливи да станат възпитатели на млади и нерелигиозни монголци, което значи, че всеки има единна и дълготрайна тактика за агитация измежду младежите, която, в случай че не и по най-бързия метод, само че въпреки всичко може да докара до много ефикасен резултат.

Накъде ще отведеМонголия " пътеводната звезда на пазарната стопанска система и демократичните полезности ", както министър председателят на Монголия Лувсаннамсрейн Оюун-Ердене назова Съединени американски щати по време на визитата си във Вашингтон, през днешния ден не може да се каже, само че към този момент се вижда ясно разпънатата над нея мрежа от спътници.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР