Уон Кар Уай е един от великите майстори на азиатското

...
Уон Кар Уай е един от великите майстори на азиатското
Коментари Харесай

Великият майстор/ The Grandmaster

Уон Кар Уай е един от великите майстори на азиатското кино. Всеки фен, който е имал удоволствието да гледа „ В въодушевление за обич “ и „ 2046 “, вечно свързва забавените фрагменти с особена мистична светлина, съвършените елементи на разфокусиран декор, падащият в сумрака сняг, летящите капки, загадъчната светлина на фенерите, красиво бродираните облекла и съвършените женски лица с филмите на Кар Уай.

„ Великият занаятчия “ е най-лаконичният филм на режисьора.Може би тъй като е първата му азиатска продукция от съвсем 10 години насам, само че този път всичко е изпълнено със знаци и малко мъчно за разбиране от европейския фен. Забавеното движение на събитията на екрана, напълно оскъдните реплики, множеството от които в лиричен жанр и, не на последно място, самата история, именита в Китай, само че малко позната за нас. Действието се развива към Втората международна война, когато двете най-големи школи по бойни изкуства в Китай – Южната и Северната – вършат несполучлив опит за обединяване. Както множеството положителни планове, по този начин и това е осуетено от човешките упоритости и пустославие. В центъра на събитията е именитият преподавател Ип Ман – наставник на Брус Ли – в ролята неизменимият любим на Кар Уай Тони Лън Чиу-уай, който е поканен да застане отпред на обединената школа, само че се сблъсква първо с дъщерята на великия Майстор Гун – непобедимата Гун Ър (приказно красивата Джан Дзъи), а по-късно и със представители на всички школи, които отхвърлят да признаят превъзходството му. На фона на изумителните образно и механически дуели се случват най-драматичните епизоди от историята на Китай – войната с Япония, отделянето на Хонконг. Също и една красива и неосъществена обич.

Всеки кадър в този филм може да бъде изработен на картина, върху която с четка да се напише хайку. Два часа безспорна медитация, която е предизвикателство към упованията на западния фен към киното. Преживяване, което може да си подарите в края на един забързан и стресиращ ден.

Не мога да не отбележа, че надписите бяха цялостни с граматически и правописни неточности.

Следващите прожекции на „ Великият занаятчия “ са тук.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР