Уолстрийт може да преживее резки колебания на котировките след изборите

...
Уолстрийт може да преживее резки колебания на котировките след изборите
Коментари Харесай

Подготвени ли са американските фондови борси за евентуален следизборен хаос?

Уолстрийт може да преживее внезапни съмнения на котировките след изборите за президент на Съединени американски щати. Има обаче няколко защитни механизма, които не позволяват пазара да излезе отвън надзор, осведоми Ройтерс.

Механизми за сигурност на фючърсния пазар

Ценовите предели и така наречен бушони имат за цел да не позволен прекомерно мощни или прекомерно бързи промени на пазара в избран миг, показва Си Ем И груп (CME Group), най-големият в света оператор на фючърсни пазари.

През 2016 година пазарите залагаха на победа на демократката Хилари Клинтън в президентските избори и реагираха с внезапни сривове, когато в изборната нощ стана ясно, че президент ще стане републиканският й противник Доналд Тръмп. Фючърсите от показателя Стандард енд Пуърс 500, които се котират на комерсиалната борса в Чикаго, се сринаха, защото вложителите се опитваха да пригодят позициите си към развиването на обстановката. След като обаче спадът доближи 5 %, контрактите удариха ценовия предел. Това значи, че цените не могат да падат по-надолу и може да се търгува единствено при почти същата цена или по-висока. Ценовите предели варират съгласно обособените фючърсни договори, само че кардинално съставляват оптималният ценови диапазон, позволен за избрани договори във всяка обособена комерсиална сесия.

В момента ценовите предели при фючърсната търговия с акции в овърнайт сесиите на тържищата на Си Ем И са избрани на 7 % нагоре или надолу по отношение на 5 % по-рано.

"Бушоните " са тип ценови предели, само че много по-динамични.

При американската фючърсна търговия с акции, в случай че даден договор промени цената си с 3,5 % нагоре или надолу за интервал от 60 минути в овърнайт сесия, търговията стопира за две минути, с цел да даде опция на пазарните играчи да анулират, променят поръчките си или да създадат нови преди възобновяването й.

След като търговията бъде обновена, идващият "бушон " може да се задейства, в случай че за час бъде доближат ценови предел от 7 %.

Механизми за сигурност на фондовия пазар

Комисията за скъпите бумаги и фондовите тържища (КЦКФБ) на Съединени американски щати разпореди да бъдат създадени "бушони " за целия пазар, с цел да се предотврати повтаряне на пазарния срив от 19 октомври 1987 година, когато промишленият показател Дау Джоунс се срутва с 22,6 %. Насоките, настоящи сега, плануват прекъсване на търговията с всички акции на целия пазар, в случай че показателят Стандард енд Пуърс 500 загуби повече от 7 % до 15:25 часа нюйюркско време.

Друг "бушон " се задейства, в случай че показателят спадне с 13 % преди 15:25 часа, а търговията се стопира за цялата сесия, в случай че спадът доближи 20 %.

"Бушоните " бяха задействани на 9, 12 и 16 март тази година, откакто Стандард енд Пуърс 500 загуби 7 % от равнището си при закриването на миналата сесия, както и на 18 март поради неустойчивостта, провокирана от пандемията.

Може ли целият пазар да бъде затворен?

На 29 и 30 октомври 2012 година пазарът бе затворен след супербурята Санди, най-тежката в историята на Ню Йорк от близо 75 години. Нюйюркската фондова борса затвори комерсиалната си зала поради рисковите условия в Долен Манхатън. Планираше се търговията да премине в напълно електронен режим, само че огромна част от Уолстрийт към момента не бе готова за прехода и продължаваше да работи с минимално нужния личен състав. На търговците и регулаторите тази концепция не им прилегна и тя бе изоставена. Пазарът е затварял и заради други аргументи, в това число при офанзивите от 11 септември 2001 година, когато търговията бе обновена едвам на 17 септември, с цел да се избегне паническо разпродаване на акции.

Доколко готови са пазарите в този момент?

Американските фондови тържища постоянно тестват системите си, в това число за потенциал и нестабилна търговия. Почти цялата търговия с акции в Съединени американски щати сега се прави електронно, като единствено Нюйоркската фондова борса поддържа комерсиалната си зала отворена за някои търговци. Залата обаче беше затворена за два месеца в ранните стадии на пандемията и търговията мина в напълно електронен режим без засечки.

КЦКФБ също така вкара през 2014 година специфични правила, които да изискват от тържищата по-висока отчетност за подготвеността им за изключителни обстановки, а тържищата постоянно тестват аварийните си уреди.

Амepиĸaнcĸият фoндoв пaзap ce пoнижи пpeз пeтъĸ, ĸaтo тexнoлoгичнитe aĸции бяxa нaй-гyбeщи. NАЅDАQ ce пoнижи c 2.5%, cлeдвaн oт Ѕ&Р500, ĸoйтo oтcтъпи c 1.2%, дoĸaтo Dоw Јоnеѕ oтpaзи пoнижeниe c 0.6%.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР