Уолстрийт често греши в очакванията си за акциите, но през

...
Уолстрийт често греши в очакванията си за акциите, но през
Коментари Харесай

Накъде отива S&P 500: Две ужасно различни перспективи

Уолстрийт постоянно бърка в упованията си за акциите, само че през 2022 година прогнозите на анализаторите се разминаваха от действителността с най-големите разлики от близо 15 години насам, сочат данните от FactSet.   В последната седмица преди празниците анализаторите бяха на път да надценят представянето на показателя S&P 500 през 2022 година с близо 40%, съгласно данните за междинната прогноза, формирана от старши анализатора на FactSet Джон Бътърс. Това би бил най-големия им пропуск от 2008 година насам, когато предстоящото равнище надвиши действителността с 92%.   Преди година анализаторите на акции залагаха, че S&P 500 ще приключи 2022 година на равнище 5,264.51 пункта. Това се оказа надалеч от истината: показателят се търгуваше малко над 3,800 в края на седмицата.   Все отново тази година най-големите стратези на Уолстрийт бяха по-предпазливи. През последните месеци те постоянно намаляваха упованията си за акциите в края на годината, защото Федералният запас продължаваше да покачва лихвите, борейки се с настойчиво високата инфлация, което докара до детонация на волатилността на пазарите, в това число на акции, облигации, валути и първични материали.   Щетите за финансовите пазари бяха съществени. S&P 500 спадна с към 20% - най-лошата му година от 2008 година, когато се срина с близо 40%, съгласно Dow Jones Market Data.

Очакванията за S&P 500
  Неотдавнашно изследване на водещите анализатори на Уолстрийт от MarketWatch сподели предстоящо приблизително равнище на S&P 500 от 4,031 пункта за края на 2023 година Това е единствено към 5% над равнището от 3,845 пункта при затварянето в края на седмицата. За да стигне до тази междинна стойност MarketWatch употребява оценките на 18 капиталови банки и брокери.   Няколко от прогнозите, в това число тези на най-хубавите финансови и макро стратези в Barclays, Morgan Stanley, Citigroup и UBS Group чакат S&P 500 да приключи идната година под равнището от 4,000.   Всичките прогнозите обаче са в извънредно необятен диапазон, разясняват пазарни стратези пред MarketWatch.   Най-големият черноглед е Грег Бутле от BNP Paribas, който чака продължаващ спад на акциите през идната година. Според него S&P 500 ще приключи 2023 година на 3,400. Бинки Чадха от Deutsche Bank, пък е най-оптимистичен и чака показателят да приключи идната година на равнище от 4,500. Това би представлявало повишаване от към 17% въз основа на равнището на затваряне на показателя в края на седмицата преди коледните празници.

Ами рецесията?   Много макростратези показаха в прогнозите си за 2023 година, че чакат американската стопанска система да изпадне в криза доникъде на годината, което в допълнение ще подкопае оценките на акциите, защото корпоративните облаги ще спадат, а безработицата ще се повишава.   Главният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус се отличава в упованията си за закъснение на икономическият напредък в Съединени американски щати, само че счита, че стопанската система ще избегне криза.   Един от главните фактори, подкрепящи равнищата на акциите, беше упованието, че те ще доближат дъното през първата половина на идната година и ще се възстановят през втората половина на 2023 година   Причината ще е намаляването на инфлацията, което би разрешило на Фед да стартира да понижава лихвените проценти, с цел да спре покачването на безработицата без да рискува хиперинфлация.   Въпреки че даже ръководителят на Фед Джером Пауъл съобщи, че няма гаранции къде е равнището на лихвените проценти, при които паричната политика ще успее да понижи инфлацията, упованията на пазара бяха Фед в последна сметка да се " отклони " от агресивното повишаване на лихвите в някакъв миг през идната година, което да оказа помощ за възобновяване на акциите.

Нивата на фючърсите на главния лихвен %, които се употребяват от трейдърите за хеджиране и спекулации, наподобява удостоверяват това мнение, съгласно данни от FedWatch на CME Group.   Инвеститорите не престават да хранят очаквания за понижаване на лихвите от Фед в края на 2023 година, демонстрират фючърсите, макар че последният отчет на Федералния запас, оповестен по-рано този месец, демонстрира, че не се обрисува да понижат лихвите до 2024 година   Много вложители чакат акциите да доближат дъно през първата половина на 2023 година, защото нападателните покачвания на лихвените проценти най-сетне оказват съществено въздействие върху стопанската система.   Марко Коланович от JPMorgan Chase, който беше един от най-бичите стратези на Уолстрийт през 2022 година, поддържа това мнение.   Майкъл Уилсън от Morgan Stanley, един от дребното стратези на Уолстрийт, които предвидиха тазгодишния провал, поддържа сходно мнение, като разказва 2023 година като " приказка от две елементи " в разбора си от 19 декември. Той счита, че S&P 500 ще доближи дъно през първото тримесечие на 2023 година, създавайки " страхотна опция за покупки ". 

Две извънредно разнообразни вероятности   Ако погледнем отвън огромните капиталови банки ще забележим бикове и мечки с фрапантно разнообразни визии за това какво ни чака през идната година.   Том Лий, началник на проучванията във Fundstrat Global Advisors, чака S&P 500 да напредне до 4,750 през идната година главно поради упованията му, че инфлацията ще продължи да понижава. Лий има известност на борсов бик поради прогнозите си, че акциите ще продължат да се повишават в честите си изяви в телевизионни мрежи като CNBC.   В скорошен отчет за упованията му за 2023 година Лий означи, че случаите, в които американските акции падат в продължение на две поредни години, са необичайност след Втората международна война.   Нещо повече, двуцифрените спадове, с какъвто наподобява ще приключи тази година, постоянно са последвани от изключително бурни възобновявания демонстрират историческите данни.   S&P 500 се е покачвал приблизително с 13,5% в годините след огромен спад, съгласно разбора на Лий на историческите данни от 1946 година насам.   От друга страна, мечките на фондовия пазар като Крис Сениек, основен капиталов пълководец в Wolfe Research, чакат болката при акциите да продължи и през идната година. В неотдавнашния си отчет той планува американската стопанска система да се срине през идната година, до момента в който инфлацията ще остане настойчиво устойчива и това да докара до " стагфлация ".

Спад от 35%?   При подобен сюжет стратегът на Wolfe Research чака S&P 500 да падне с до 35% през идната година. Подобен спад поради затварянето в края на седмицата ще докара S&P 500 до равнище към 2500 пункта, последно достигано след злополуката през март 2020 година, съгласно FactSet.   " Ние имаме вяра, че размерът на към този момент осъщественото парично стягане е задоволителен, с цел да тласне американската стопанска система към криза и че растежът на действителния Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати ще доближи -2% до -3% на годишна база в някакъв миг през 2023 година ", споделя стратегът в разбора си.   S&P 500 спадна с към 20% тази година, до момента в който Dow Jones Industrial Average се намали с 10%, а Nasdaq Composite с близо 33%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР