Университетската болница за активно лечение Царица Йоанна ИСУЛ сигнализира -

...
Университетската болница за активно лечение Царица Йоанна ИСУЛ сигнализира -
Коментари Харесай

Морален колапс: Все повече семейства изоставят възрастни родини в болница

Университетската болница за интензивно лекуване " Царица Йоанна ИСУЛ " алармира - от ден на ден възрастни хора са изоставени от фамилиите си в лечебното заведение и остават без дом и поддръжка.

Настаняването в обществено заведение е дълга и процедура, а през това време медицинските експерти поемат грижата за тях. Междувременно пък приюти и частни домове са непостижими за финансовите благоприятни условия на пациентите.

Изоставени, самотни и без заслон - такива са десетки пациенти в университетската болница, които след лекуването си не могат да бъдат изписани. не могат, тъй като никой не ги желае - а и няма къде да отидат

" Преди години са били по двама-трима за интервал от три-четири месеца, само че в този момент всеки месец, при всички случаи има най-малко по четирима пациенти в другите клиники. Това са били интелигентни хора, които по една или друга причина са изоставени от своите родственици и близки. Това е морално и етично безусловно неприемливо ", изясни доктор Петър Георгиев - зам.-директор на УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ".

Още при приема в болничното заведение медиците схващат кои от пациентите са самотни:

" Търсим още от първия ден контакти с околните, с цел да бъдат готови, тъй като когато пристигна време за изписване, те не са готови, не знаят. Самите пациенти също желаят да се приберат у дома, само че за жалост и те споделят, че са изоставени от дълго време ".

Близките постоянно или не могат да бъдат открити, или непосредствено декларират, че не желаят да поемат грижите за своя родственик или родител.

" По телефона ми споделят, че нямат да дойдат. Много пъти при приемане дават подправени телефони, звъним - недействителен номер. Имам случай, в който ми споделят, че са в чужбина, аз ходя на адрес, той е там, а споделя, че е в чужбина и не може да прибере родителя си ", споделя здравна сестра от ИСУЛ.

Проблемът се следи във всички академични, окръжни и градски лечебни заведения -именно те поемат грижата за пациентите даже след приключването на клиничната пътека - за тяхна сметка.

" Като здравни служащи не можем да ги оставим на улицата, свързваме се със обществени структури. Лошото е, че с повишаването на тази наклонност с занемаряване на пациенти, двете лечебни заведения, които имат отношение към следболничното лечение - Ботунец и Бухово, са със напълнен потенциал и няма по какъв начин да поемат пациенти от цяла София ", изясни зам.-директорът на ИСУЛ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР