Университетската библиотека на ПУ Паисий Хилендарски“ ще вземе участие в

...
Университетската библиотека на ПУ Паисий Хилендарски“ ще вземе участие в
Коментари Харесай

Библиотеката на ПУ – в Маратон на четенето

Университетската библиотека на ПУ „ Паисий Хилендарски “ ще вземе присъединяване в Седемнадесетия маратон на четенето, като част от националната акция „ Походът на книгите “, оповестиха от висшето учебно заведение.

На 18 април (понеделник) от 15:00 часа в Централната университетска библиотека ас. Константин Ковачев ще прочете одата „ Паисий “ от „ Епопея на забравените “ на Иван Вазов и фрагменти от Паисиевата „ История славянобългарска “. В четенето могат да се вземат присъединяване всички искащи.

2022 година е изключително значима за Пловдивския университет, защото най-голямото висше учебно заведение в Южна България ще означи редица значими годишнини, свързани с патрона му. Тази година се навършват:
300 години от рождението на Паисий Хилендарски; 260 години от завършването на епохалния  му труд „ История славянобългарска “, сложил началото на нашето народностно съзряване, възраждането на българския дух и държавност и запазване на националното ни самосъзнание; 60 години от канонизирането му за светец от Светия синод на Българската православна черква.
На своята 41-ва сесия Генералната конференция на ЮНЕСКО включва в Списъка на бележитите годишнини на международната организация за интервала 2022-2023 година 300-годишнината от рождението на нашия пръв историограф Паисий Хилендарски – създателят на „ История славянобългарска “, с което демонстрира своето отношение към живота и делото на първия български национален будител, свещеник и учредител на българското Възраждане.

Пълната стратегия на XVII маратон на четенето по градове можете да видите на следния линк:

https://www.lib.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=1485&Itemid=93

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР