Университети в страната официално откриха новата академична година, като в

...
Университети в страната официално откриха новата академична година, като в
Коментари Харесай

Старт на новата академична година в няколко университета

Университети в страната публично откриха новата академична година, като в най-старото висше образователно заведение у нас  -Софийския университет " Св. Климент Охридски ", си дадоха обещание през идващите 5 години да влязат в топ 500 на най-хубавите висши образователни заведения в света.

" Нашето академично шествие през днешния ден е част от тържествата по случай 135-годишния празник на Софийския университет /СУ/. Но то е и метод да покажем силата на СУ с неговите 1700 преподаватели и откриватели, и с неговите 20 000 студенти. Юбилеят ни е подобаващ миг да сложим нашите претенции за продължение на промените във висшето обучение и за обезпечаване на почтени хонорари на работещите в тази сфера ", посочи ректорът на СУ " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков.

Повече от 750 първокурсници стартират своето образование във Висшето военноморско учебно заведение /ВВМУ/, във Варна, през новата академична година. Те са постоянна и задочна форма на образование. От тях 95 са чужденци и 42- курсанти.

Гости на тържеството бяха регионалният шеф Андрияна Андреева, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, зам.-началникът на Военномедицинска академия полк. доцент Иван Попиванов, офицери, представители на локалната власт и на морския бизнес.

" Посрещаме новата образователна година с подготвеност да отговорим на новите провокации и упования, горди сме, че първият випуск киберспециалисти бакалаври към този момент приключи, следва формалното произвеждане и дипломиране и на първия випуск военни лекари ", подчерта  при откриването на образователната година, началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. По думите му ползата на младежите към специалностите в областта на корабоводенето и логистиката се резервира.

Варненският свободен университет " Черноризец Храбър " също откри през днешния ден академичната година с растеж на студентите. Най-сериозно нарастване на приема за последните пет години има в бакалавърските специалности. Университетът е все по-атрактивен за възпитаниците на езикови и математически гимназии, откъдето е всеки пети първокурсник. Връзките сред образованието и бизнеса притеглят и учениците от професионалните гимназии.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР