Университетът Скопие“ ще удостои на 12 май с почетното звание

...
Университетът Скопие“ ще удостои на 12 май с почетното звание
Коментари Харесай

В РСМ: За първи път български професор с почетно звание

Университетът " Скопие “ ще удостои на 12 май с почетното звание " почетен професор “ проф. доктор Миглена Темелкова - ректор на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи.

В претекстовете на сената на Университет " Скопие “ за удостояването с това високо самопризнание се показва, че почетното звание се присъжда на проф. Темелкова за нейния безспорен принос в развиването на българо-македонските връзки в региона на висшето обучение и за приноса й за приобщаването на висшето обучение на Република Северна Македония към европейското просветително пространство.

Това е първа гала, в която македонски университет признава добавената стойност на български професор за университетската общественост в западната ни съседка.

" Висшето обучение е мостът, който може да унищожи и най-закостенелите предубеждения, битуващи и от двете страни на границата, тъй като просветителния, научния и културния продан, обмена на нововъведения и трансферна на научни технологии са най-сигурния път към другарството, доверието и положителните съседски връзки. “, споделя проф. Темелкова.

Тя добавя, че Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи има над 140-годишна просветителна традиция и в този смисъл е притежател на мъдрост и балансираност.

" Имаме най-иновативните просветителни артикули в България като Дигитално водачество, Телемедицина, Софтуерно планиране в медицината, Киберсигурност. Създаваме инженерите на бъдещето. Едно от най-търсените висши учебни заведения сме от задграничните студенти. Защо да не протегнем ръка и не споделим нашия опит с сътрудниците си от Северна Македония? Защо да не приемем техните положителни практики в образованието? Нали бъдещето е в шерването на ресурсите? “ – пита риторично ректорът на най-старото профилирано българско висше учебно заведение.

На гала в зала Амфитеатър на Университет " Скопие “ ректорът му проф. доктор Аце Миленковски ще връчи регалиите и почетната роба на българския професор. На церемонията се чака да участват ректори на университети от Република Северна Македония, политици, представители на министерството на образованието в Северна Македония, предава " Телеграф ".

" Приносът на проф. Темелкова за университетското обучение на Северна Македония е в нейната визия за интернационализация на висшето обучение и основаването на взаимни новаторски просветителни бакалавърски, магистърски и докторски стратегии. “, споделя проф. Миленковски и споделя, че в случай че в политиката имаше далновидни и виновни ректори едвам българо-македонските връзки биха зациклили, както е сега.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР