Университетът на национално и световно стопанство (УНСС) е заплашен от

...
Университетът на национално и световно стопанство (УНСС) е заплашен от
Коментари Харесай

УНСС иска пари от държавата, но отдава под наем имот за жълти стотинки

Университетът на национално и международно стопанство (УНСС) е застрашен от изпадане в несъстоятелност и по тази причина страната отпуска 7,5 милиона лв. , а в това време образователното заведение разполага с 32 парцела. 23 от тях са отдадени чартърен.
Нито един от парцелите не се употребява за академична активност. Става въпрос за хранилища, офиси, пералня, дискотека, ресторант, банкомат и други Поп-фолк клуб, който е измежду хитовите заведения в София, се намира в постройка, благосъстоятелност УНСС в " Студентски град ". Университетът е дал помещението против наем от 3785 лв. на месец без Данък добавена стойност, или 7 лв. на квадратен метър.
На същата компания УННС е дал чартърен помещение от над 600 квадрата за ресторант против 4,83 лв. на квадрат. Експерти от огромна компания за недвижими парцели направи за bTV разбор на пазарните цени на наемите в " Студентски град ".
" Най-ниската цена на пазара сега е 5,37 евро без Данък добавена стойност. Средните цени са 5-7 до 9 евро на квадратен метър за регион " Студентски град ". Цените са на действително подписани покупко-продажби, в това число сме правили разбор на пазара на база на формалните уеб сайтове за недвижими парцели ", изясни специалистът по недвижими парцели Виктория Велчева.
Общо 3000 квадратни метра е площта на парцелите на УНСС, за които получава наем. Срещу 6,66 лв. на квадрат, при 13,70 лв. междинна пазарна цена в региона - повече от два пъти под пазарната стойност.
Поп-фолк клубът на УНСС се радва на добра известност. Входът е 5 лева на човек. Въпреки че употребява помещението на университета против преференциален наем, чалга клубът не поддържа " студентски " евтини цени на предлагани питиета. Минерална вода, 330 мл, коства 3 лв.. Малка бутилка вино, 375 мл, коства 27 лв.. Несъмнено частната компания, притежател на поп фолк клуба, има доста клиенти и доходи.
Спорно е дали университетът, който образова бъдещи финансисти, е сключил преференциална договорка за личната си постройка.
" За да отдадем каквато и да е постройка чартърен, се вика лицензиран оценител. Ние не дефинираме сами началната тръжна цена. За тази дискотека имаше единствено един претендент. По-добре е да отдадем едно помещение чартърен, в сравнение с да стои празно ", разяснява Николай Бакърджиев, асистент ректор по стопанската част в УНСС.
Той изясни още, че се е случвало да има и повече претенденти и всичко зависи от това какъв брой атрактивен е даден парцел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР