Университетът на Ланчжоу, Китай, предостави научни доказателства от съвместно проучване

...
Университетът на Ланчжоу, Китай, предостави научни доказателства от съвместно проучване
Коментари Харесай

Свързаха загубата на морски лед в Арктика с екстремно студеното време в средните ширини

Университетът на Ланчжоу, Китай, даде научни доказателства от взаимно изследване за връзката сред загубата на арктически морски лед и рисково студеното време в междинните географски ширини, оповестява Българска телеграфна агенция.

Изследването разкрива смисъла на стратосферната противоположна връзка за стоплянето на Арктика и се чака да подкрепи краткосрочните климатични прогнози за рисково студено време, изясни Тян Външоу, професор от колежа по атмосферни науки към Университета на Ланчжоу.

През последните десетилетия мощно обитаемоте междинни ширини на Северното полукълбо бяха наранени от чести рискови студове, които предизвикаха съществени жертви и стопански загуби. Предишни изследвания демонстрираха, че фрапантната загуба на арктически морски лед е една от аргументите, само че връзката им оставаше неразбираема.

Изследователският екип на Тян сплотява напъните си с задгранични откриватели за осъществяване на изследването. Използвайки още един разбор и моделни симулации, те демонстрираха нов динамичен механизъм, виновен за дълбокото полярно стопляне, обвързвано със загубата на арктически морски лед. Последното се оказва основна причина за връзката сред Арктика и междинните географски ширини.

Изследването удостовери значителната роля на връзката сред стратосферата и тропосферата за дълбокото арктическо стопляне, провокирано от загубата на морски лед, което се удостоверява от моделните симулации с потисната стратосферна колебливост.

Резултатите от проучването демонстрират, че забележителна част от следеното стопляне в междинните и горните елементи на Арктика се дължи на динамичен отговор на загубата на морски лед, в който стратосферно-тропосферната връзка играе съществена роля.

Резултатите от проучването са оповестени в списание „ Клаймит енд атмосферик сайънс “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР