United Group, водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в

...
United Group, водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в
Коментари Харесай

Собственикът на Виваком и Нова телевизия планира да продаде част от мобилната си мрежа, сделката вероятно ще засегне и България

United Group, водещият снабдител на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, притежател на българския телеком Vivacom и медийната компания " Нова Броудкастинг Груп, евентуално ще продаде част от мобилната си мрежа в търсене на бърза ликвидност.

По информация на профилираната платформа MergerMarket компанията е наела капиталовата банка Goldman Sachs, с цел да откри купувачи на активите и се чака в околните седмици да бъдат разпратени писма до евентуални заинтригувани страни, споделят два източника. Очакванията са, че до първите предложения могат да дойдат преди Коледа.

Информацията идва на фона на поскъпващите облигации на United Group поради фактори като висока инфлация и все по-високи лихви. облигациите в размер на 525 милиона евро и падеж през юли 2024 са поскъпнали рекордно. " Възнамеряваме да продадем част от нашата мобилна инфраструктура ", се споделя в известие на компанията, представено от организацията. " Ако продажбата е сполучлива, имаме намерение да използваме приходите за погашение на облигациите с падежи през 2024 и 2025 година ", написа още в известието.
 United Group купи мажоритарен дял от хърватски телеком
United Group купи мажоритарен дял от хърватски телеком

Компанията ще влага €130 милиона в развиване на мобилната си мрежа в страната

Портфолиото на United Group се състои от 6 000 мобилни базови станции в България, Хърватия и Словения и се чака доход от към 50 милиона евро. Няколко стратегически играчи към този момент демонстрират интерес към тези активи, в това число основания в Съединени американски щати Phoenix Tower. Други евентуални претенденти са капиталовия фонд PPF, унгарската телекомуникационна група 4iG и испанският самостоятелен оператор на инфраструктура Cellnex.

" Имаме по-позитивни упования, откогато United Group в Гърция ", споделя Франсоа Баудет, основен кредитен анализатор в Spread Research, представен от Bloomberg. По думите му цените на някои пазари се покачват, като тези в България и Словения, като оперативният ливъридж също се чака да спомогне за намаляването на инфлационния напън върху групата.

Припомняме, че неотдавна Deutsche Telekom стана следващият оператор, който разгласи продажбата на своите инфраструктурни активи. Такъв развой тече и в Япония, където през март NTT Docomo разгласи, че ще продаде над 6000 базови станции на Jtower. След края на договорката се планува NTT Docomo да наема тези кули от Jtower. През октомври 2021 година различен японски мобилен оператор - Rakuten Mobile, стартира партньорство с JTower, като и в този случай беше шерване на инфраструктурата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР