Унищожение на 150 дка гора край река Марица, асфалт на

...
Унищожение на 150 дка гора край река Марица, асфалт на
Коментари Харесай

Кой плаши с втория гребен канал, който изглежда твърде далеч в бъдещето?

Унищожение на 150 дка гора край река Марица, асфалт на 15 дка с 1000 паркоместа, хотели, заграждения и такси за посещаването на Гребната база, застрояване… Всичко това звучи плашещо за всеки един пловдивчанин, който няма по какъв начин да не обича един от знаците на града.

Тези страхове през днешния ден бяха казани на микрофон пред 100-ина души, измежду които политици, изявени протестно настроени деятели и публицисти. До трибуната с микрофон излязоха Павел Начев, който постоянно може да бъде видян по митинги и цивилен начинания – изявите против държавното управление на ГЕРБ, социализацията на Сахат тепе, бутането на Гарнизонна фурна. Областният шеф Йордан Иванов също изрази гражданската си позиция, а основен уредник бе юристът Атанас Бояджиев. Той също бе измежду постоянните участници на разнообразни митинги, а на последните локални избори бе претендент за общински консултант от „ Демократична България”. На митинга бяха още Асен Костов и представители на друга гражданска групировка – „ Спаси Пловдив”, а доктор Бояджиев и Любомир Чакъров се показват посредством платформата „ Аз обичам Пловдив”. Там бе и общинският консултант от " Демократична България " Владимир Славенски.



Големият въпрос е за какво този митинг бе в този момент, тъкмо през днешния ден?

Инвестиционното желание за отдаване на концесия на Гребната база бе входирано още през 2021 година. То бе подадено от предприемчив комитет с пловдивски предприемачи, спортни дейци и всички клубове по гребане. Идеята е те вместо Общината да изградят въпросното дублиращо уреди и да го стопанисват. Именно предходната година Гребната база влезе в обсега на парцели, които Община Пловдив има желание да отдаде на концесия.

Във въпросната Годишна стратегия за предписание с парцели общинска благосъстоятелност има десетки терени, които стоят от години с друга цел – продажба,концесия, отдаване чартърен. Така общинските чиновници за втора година поставят Гребната база за концесиониране.

Тук към този момент е и противоречивият миг – дали в реалност този обект би трябвало да се отдава на концесия, или Община Пловдив да продължи да го ръководи. При всички положения сходно желание би трябвало да се разяснява и дискутира съществено преди да се пристъпи към него – без значение дали ще го прави Община Пловдив или дава на външно юридическо лице.

Какво би трябвало да се направи, с цел да се построи втория гребен канал?

Пречките пред построяването на втория гребен канал са прекалено много и към миг е безусловно невероятно обектът да се даде на концесия.

На първо място има терен от 11,5 дка, който е частен и се намира тъкмо върху обсега на бъдещото оборудване.

През 2019 година Община Пловдив стартира стъпки за закупуването му. Той бе благосъстоятелност на " Пловдив Рийч ", което бе в активите на английското сдружение „ Люис Чарлс - София Пропърти Фънд България”, което през 2006-а година направи огромна поръчка за мощно наличие на българския заможен пазар, като се говореше за вложения от над 50 млн. паунда. След това обаче сдружението затъна в задължения и бе оповестено в разпродажба.

Тогава стана ясно, че огромни строителни компании са предложили съществени суми за закупуването на парцела, чиито характерности разрешават строителството на жилища и други огромни здания. Въпреки офертите, от частната компания са предпочели да го дадат на Община Пловдив.

Решението трябваше да се гласоподава през Общинския съвет, като да се платят 1,35 млн. лв. на притежателите на парцела. Това по този начин и не се случи. Идеята тогава бе даже да не се построи втория гребен канал, Общината да има парцела, с цел да не се случи бъдещо застрояване на него.

Проектът за Втори гребен канал

Изграждането на дублиращото оборудване бе належащо, с цел да може Пловдив да продължи да бъде хазаин на огромни шампионати в идващите години. Последните международни и европейски надпревари бяха компромис от Световната федерация,като в бъдеще без оборудването няма да може да сме домакини на подобен вид надпревари.

Още през 2012 година Община Пловдив разпореди на две компании да създадат план за Втория гребен канал, както и цялостна екологична оценка. Сумата бе над 200 хиляди лв..

Концепцията бе за минимална интервенция в средата, както и отвън надпреварите да бъде притегателно място за пловдивчани.

Така се роди планът за „ Екопарк Марица”, който е от две елементи – лесопаркът на 655 декара западно от Гребната база и дублиращото оборудване. През 2018 година някогашният кмет Иван Тотев реши да направи първия план – за залесяването на 655 дка, които да са нов бял дроб на Пловдив със засаждането на 14 000 дървета. Именно това трябваше и да е така наречен обезщетително залесяване,ако се построи дублиращия канал.

С оповестяването на желанието за лесопарка, еколози започнаха да жалят екологичната оценка на „ Екопарк Марица”, в това число и Втория гребен канал. Община Пловдив и Регионална инспекция за опазване на околната среда завоюваха всички каузи за екооценката.

Самото залесяване на екопарк Марица обаче блокира от администрацията, като TrafficNew s писа за казуса преди седмица.

Вторият стадий от „ Екопарк Марица” – дублиращия гребен канал - включва 105 декара водно огледало, 37 островчета за загнездяване на редки птици. Нови алеи, зони за лов на риба, мини голф, зелено учебно заведение. Единствените постройки там са хамбари, в които да се държи техниката за поддръжката – няма паркинги, няма хотели, няма строителство.

През 2018 година даже бе направена първа копка на обекта, която обаче бе повече от алегорична, защото нито имаше средства, нито парцелът бе добит от британското сдружение.

В този смисъл днешната акция е по-скоро доста звук за нероден Петко, несъмнено, обаче и Община Пловдив подвигна топката със слагането от раз на концесията на Гребната база, без да има необятна полемика. Подобни акции ще стават все по-чести с наближаването на локалните избори, които към този момент и чукат на вратата. Управлението на Община Пловдив ще е главната цел за всеки един евентуален претендент, а сходни дейности и/или бездействия още повече ще улесняват сходен вид митинги.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР