Уникалното съоръжението има 313 антени и диаметър 3,14 кмНай-големият слънчев

...
Уникалното съоръжението има 313 антени и диаметър 3,14 кмНай-големият слънчев
Коментари Харесай

Китай пусна най-големия радиотелескоп за наблюдение на Слънцето

Уникалното оборудването има 313 антени и диаметър 3,14 км

Най-големият безоблачен радиотелескоп в света е ситуиран на плато в провинция Съчуан, Китай
(снимка: China Media Group)

В югозападен Китай стартира пилотна употреба на най-големия безоблачен радиотелескоп в света. Съоръжението ще следи интензивността на Слънцето с решетка от 313 шестметрови антени, ситуирани в кръг с диаметър 3,14 км.

Пикът на идващия най-много на слънчевата интензивност наближава и китайските учени се готвят да го посрещнат в “пълна бойна подготвеност ”. За да изследва интензивността на Слънцето, Китай основава мрежа Меридиан, с която ще следи и други обекти във Вселената – от пулсари до близки до Земята метеорити.
още по темата
Но съществена цел на проучванията с Меридиан ще остане Слънцето. Изненадващо, едвам през 70-те години на предишния век научихме за такова събитие като коронарно изхвърляне на маса от Слънцето. То е невероятно е да се открие от Земята с стандартни средства за наблюдаване и също така е невероятно незабавно да се дефинира в коя посока е тръгнала слънчевата плазма.

За обекти наоколо до Земята – спътници и галактически екипажи – потокът от високоенергийни частици на слънчевия вятър и короналната маса може да бъде рисков. Например, това събитие неведнъж е изкарвало спътниците Starlink от орбита. Освен това качеството на връзката и контрола зависи от слънчевото време, което би трябвало да се има поради в бъдещите дълготрайните експедиции, да вземем за пример до Марс.

Комплексът с антенна решетка Daocheng Solar Radio Telescope (DSRT) в окръг Даочън, ситуиран на плато в провинция Съчуан, беше издигнат в края на предходната година. До лятото той мина през конфигурация на приборите и влезе публично в употреба на 14 юли. 

Решетката от 6-метрови антени работи като едно огромно радиоогледало с диаметър 3,14 км, отбелязва Space. Всички антени са фазово-съгласувани и логаритъмът събира сигналите от всяка от тях в едно изображение с висока разграничителна дарба.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР