Уникалната средновековна църква Св. св. Петър и Павел до драгоманското

...
Уникалната средновековна църква Св. св. Петър и Павел до драгоманското
Коментари Харесай

Уникална църква се руши, министерството на културата нехае

Уникалната средновековна черква " Св. св. Петър и Павел " до драгоманското село Беренде продължава да се разрушава, изоставена на произвола на времето и естествените стихии. В Министерството на културата обаче нехаят и все по този начин не отпускат нужните средства за незабавната реституция на скъпите й фрески от XIII - XIV век, сравними единствено с тези в Боянската черква, декларират от съдружие " Православна юноша - Света Петка Търновска ".

Старинната черква се намира на левия бряг на река Нишава в местността Селище, датира от интервала на Второто българско царство и се счита, че е издигната по времето на цар Иван Асен II, в първата половина на XIII век. Стенописите в храма - дело на изкусни майстори зографи, са оповестени за монумент на културата от национално значение през 1966 година Самата черква до с. Беренде, община Драгоман, е заявена като живописен монумент на културата от НИПК през 1978 година

За страдание към днешна дата страната не прави съвсем нищо за възобновяване на тази реликва, а положението на античната черква и най-много на стенописите в нея се утежнява безусловно от ден дневно. От православното младежко съдружие напомнят, че през 2007 година злосторници демонтират и отнасят неизвестно къде медния покрив на църквата " Св. св. Петър и Павел ", в следствие от което след всеки дъжд водата стартира необезпокоявано да прониква през свода, а влагата и течовете трайно разрушават и унищожават скъпите и изобретателно изписани средновековни фрески.

Липсата на защита в тази българска старост също си споделя своето - преди време иманяри най-вандалски разкопаха пода в олтара, като освен това повредиха и част от неповторимите фрески в църквата. Ако не се подхващат незабавни ограничения от страна на Министерство на културата и НИНКН, стенописите в този феодален храм с евангелски подиуми и с изображенията на св. архангел Гавраил, св. архангел Михаил, св. св. Константин и Елена, както и на светците воини св. Теодор Стратилат, св. Димитър и св. Георги, които в никакъв случай не са били професионално реставрирани или консервирани, напълно скоро ще бъдат унищожени и заличени изцяло.

Нека не забравяме също, че в член 1. (2) на Закона за културното завещание доста ясно и тъкмо е дефинирано, че " страната обезпечава закрилата на културното завещание без значение от местонахождението му ", припомнят от " Православна юноша - Света Петка Търновска ". И упорстват още тази пролет Министерството на културата да обезпечи нужното финансиране за спасяването и консервацията на скъпите фрески.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР