Уникална за света операция спаси българин с животозастрашаващо разкъсване на

...
Уникална за света операция спаси българин с животозастрашаващо разкъсване на
Коментари Харесай

Български лекари спасиха живот с уникална за света операция

Уникална за света интервенция избави българин с животозастрашаващо скъсване на аортата, оповестява NOVA. Безкръвната намеса е направена от екипа на доцент Иво Петров и доктор Зоран Станков.

Уникална интервенция за България и света избави жена

Български доктор награден за неповторима интервенция

Постижението е оповестено в Журнала на американското кардиологично сдружение. А признанието е първо по рода си за български лекари.
 Публикацията в Журнала на американското кардиологично сдружение Публикацията в Журнала на американското кардиологично сдружение
Пациентът Евгени Павлов си спомня, че се почувствал зле на 7 юли и споделя: „ Усетих болежка в плешките откъм гърба – остра болежка, по-късно получих някакво бълбучене в организма. Казах си, че тук нещо става”.

Лекарите от Спешна помощ схващат, че става дума за скъсване на аортата, само че експертите в Плевен не се наемат със случая. Изпращат Евгени с кола за спешна помощ в София при доцент Иво Петров.

„ Аортната дисекация е едно от най-смъртоносните болести изобщо в медицината .

Пациентът беше пристигнал в сериозно положение с към този момент нарушено кръвоснабдяване на органите, с пареза, с неврологични нарушения”, споделя доцент Петров.

„ Аз бях претръпнал. Не усещах нищо – нито болежка, нито нищо. Лежах на носилка в колата за спешна помощ и мислех за децата си, тъй като те са в чужбина и си споделях, че би трябвало да постискам поради тях”, спомня си Евгени Павлов

Лекарите вземат решение да приложат композиция от неоперативни способи, с цел да спасят Евгени .

„ Класическото решение на казуса е оперативно – реже се гръдният панер, стопира се сърцето и тази част на аортата, която се е раздрала, би трябвало да бъде закрепена с оперативна методика, която ние в тази ситуация модифицирахме, като на мястото на разкъсването за първи път в света позиционирахме стент, който прибира раздраната част обратно”, изяснява доцент Иво Петров.

„ Пациентът беше безсънен от самото начало, направихме го с локална анестезия. И откакто отворихме стентовете и възстановихме кръвотока – пациентът сподели, че е спряло да го боли”, споделя доктор Зоран Станков.

Постижението към този момент е оповестено в Журнала на Американското кардиологично сдружение – първо сходно самопризнание за български експерти. А 6 месеца след интервенцията Евгени към този момент се възвръща сполучливо.

Още по тематиката вижте във видеото горе.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР