Уникален макет на средновековния град-крепост Червен беше изложен на централния

...
Уникален макет на средновековния град-крепост Червен беше изложен на централния
Коментари Харесай

Шофьор на тролейбус в Русе изработи уникален макет на средновековния Червен

Уникален макет на средновековния град-крепост Червен беше изложен на централния площад в Русе

Направен от над 7 000 дървени лъжички за кафе, той с огромна точност пресъздава един от най-значимите военни, културни и църковни центрове на Втората българска страна. Макетът е дело на русенеца Николай Николов.

Николай е водач на тролейбус, само че огромната му пристрастеност е историята. Особен интерес има към Средновековието, към годините на подем на Втората българска страна.

"Аз съм патриот, обикалям нашите замъци. В нашия музей няма и по тази причина взех решение да направя макет на Червен. Има едно лъчение, на Червен замъкът е вторият по величина след двореца в Царевец ", споделя пред Николай Николов.

И по този начин преди четири години и половина почнал. За да е макетът оптимално покрай оригинала се срещнал с археолозите от Историческия музей в Русе, които му подарили и книга с проект с точните размери на цитаделата.

Консултирал се с тях за най-малките детайлности, с цел да пресъздаде духа и величието на крепостта, ситуирана на просторен хълм по поречието на река Русенски Лом. Купил и няколко кутии с дървени лъжички за кафе.

"Маркирам ги на един сантиметър и с ножовка ги прекъсвам, като се сложат да наподобяват като камъни. За покривите съм употребявал гофрирана хартия, с която децата си вършат покривчета, единствено че съм я подсилил с багра ", съобщи Николай Николов.

"Макетът демонстрира най-добре проучената част от средновековния град, неговата крепост. Това, което и туристите виждат, с тази разлика, че те виждат на място основите на тези както крепостни стени, по този начин и здания, резиденцията, западната средновековна кула, която е емблема и на средновековния град и една от най-добре разпознаваемите средновековни структури въобще в България ", добави Светлана Великова, археолог в Историческия музей в Русе.

Макетът е с размери 2,80 на 1,10 м. Тежи над 120 кг. Николай Николов споделя, че на драго сърце е посветил свободното си време на крепостта Червен.

"Имаме един популярен държател - хан Омуртаг, той е написал: "Човек и добре да живее умира, само че издигнатото от него остава ", сподели още Николай Николов.

Затова е решил да подари макета на Червен на Историческия музей. От през днешния ден той към този момент ще бъде изложен в една от неговите зали.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР