Унгарците гласуват в неделя на парламентарни избори след напрегната кампания,

...
Унгарците гласуват в неделя на парламентарни избори след напрегната кампания,
Коментари Харесай

Решаващи избори се провеждат в Унгария

Унгарците гласоподават в неделя на парламентарни избори след напрегната акция, доминирана от войната в Украйна. Партията ФИДЕС на ръководещия от 12 години министър председател Виктор Орбан има лек превес, само че е застрашена от обединената за пръв път съпротива. Тя е посочена за победител в изследванията на публичното мнение, само че преднината ѝ е дребна и 58-годишният Орбан в никакъв случай не се е сблъсквал с такава неустановеност, настояват анализатори в разбор, оповестен от Българска телеграфна агенция.

Съперникът на Орбан е 49-годишният кмет на дребен град в югоизточната част на Унгария Петер Марки-Зай. Той има сложната задача да сплоти зад себе си шест разнородни партии, включително десни, социалдемократи и зелени. Обединени зад желанието си да свалято от власт Орбан, те приканват за отклонение от курса към " нелибералност " и " авторитарност ", по който съгласно тях върви Унгария от 2010 година, отбелязва Франс прес.

Държавното заседание (парламентът) се избира от жителите посредством общи и директни избори по смесена система. От 199 депутати 106 се избират по мажоритарната система, а останалите 93 народни представители се избират от партийни листи по пропорционалната система. За да влезе в Народното събрание, партията би трябвало да получи най-малко 5% от гласовете. Съществува и предел от 10% за комбинирана листа от две партии и предел от 15% за листа от три или повече партии, показва ТАСС.

Унгарските жители, които са навършили 18 години, имат право да гласоподават. Това са повече от 8 милиона от общо 9.7 милиона жители (от които към 400 000 живеят в чужбина).

Според изследване, извършено от унгарската работа " Медиана " в края на март, преди всичко в класацията на желанията на гласоподавателите е съюзът на ръководещата дясна партия " ФИДЕС-Унгарски цивилен съюз " (ФИДЕС-УГС) и дясната Християндемократическа национална партия (ХДНП), а на второ място е опозиционната коалиция " Обединени за Унгария ". Тя се състои от шест партии: демократичната Демократична коалиция, дясната " Йоббик " - Движение за по-добра Унгария, Зелената партия на Унгария, Унгарската социалистическа партия, центристката партия " Моментум " и зелената партия " Диалог в името на Унгария ". Решението за сформиране на коалиция беше взето през декември 2020 година Тя издигна компромисна кандидатура за министър-председател - Петер Марки-Зай.

Неизвестният политик беше неотложно подсилен от Европейски Съюз и Съединени американски щати. Сред точките в програмата на " Обединени за Унгария " са въвеждането на еврото след пет години и уговорка в конституцията, съгласно която страната не може да напусне НАТО и Европейски Съюз без референдум. Коалицията дава обещание самостоятелна правосъдна система, антикорупционна прокуратура и медии, които да не се управляват от държавното управление, по-голям достъп до публично опазване на здравето и помощи за многодетните фамилии и тези, при които единият родител е умрял.

Опозицията декларира, че ще " постави завършек на съветското и китайското въздействие в Унгария ", в това число като спре плана за атомна електроцентрала " Пакш-2 " (блокове 5 и 6), която съгласно междуправителствено съглашение от 2014 година би трябвало да бъде издигната от съветската компания " Росатом ", и като преразгледа контракта за високоскоростната железопътна линия Белград-Будапеща, която от 2019 година се извършва от съветската компания " РЖД интернешънъл " и китайската " Чайна реълуей ". Пред гласоподавателите блокът слага въпроса " За Изтока или за Запада сте? ". Четиридесет % от интервюираните са подготвени да гласоподават за него.

Според политическите анализатори опозиционната коалиция може да завоюва с минимална преднина, само че заради вероятните несъгласия сред членовете ѝ, неопитността на Марки-Зай и опълчването на последователите на Орбан на разнообразни равнища Унгария ще се окаже в положение на политическа рецесия. Поради това в страната може да се проведат предварителни избори.

ФИДЕС победи на предходните избори през 2018 година, с помощта на гневната антиимигрантска акция, с която си завоюва още похвалите на тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и европейската последна десница, само че която вкара Будапеща в спор с Брюксел, напомня Ройтерс.

Сега Орбан, който трансформира Унгария в, по думите му, " нелиберална народна власт " със засилен надзор върху медиите и лоялисти отпред на главните институции, признава, че вотът няма да е лек. Този път в основата на предизборната акция на консервативния водач е отбраната на християнските фамилни полезности против така наречен от него " джендър безумство ". Днес унгарците ще гласоподават и на референдум за това дали да има часове по полова ориентировка в учебните заведения – избор, който съгласно правозащитни организации ускорява предразсъдъците против ЛГБТ общността.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР