Унгарското правителство планира нови фискални стимули, за да запази икономическия

...
Унгарското правителство планира нови фискални стимули, за да запази икономическия
Коментари Харесай

Унгария не очаква конфликт като този между Полша и евроинституциите

Унгарското държавно управление възнамерява нови фискални тласъци, с цел да резервира икономическия растеж над 4%. Това съобщи непосредствен съдружник на премиера Виктор Орбан в изявление за " Ройтерс ". Той изключи спор като този сред Полша и европейските институции поради спазването на върховенството на закона.

Миналия месец Орбан завоюва трети следващ мандат след гневна антиимигрантска акция. Убедителната победа даде на партията на Орбан " Фидес " опция да пренаписва законодателство, в това число и конституцията.

Новият шеф на кабинета на Орбан Гергеи Гуяш увери, че не се възнамеряват промени, които биха подкопали независимостта на правосъдната система. Полша, която е основен съдружник на Унгария в Европейски Съюз, е затънала в правосъдна борба с Европейската комисия поради промени, засягащи правораздаването в страната.

" Ако има някакви промени, те няма да обиден конституционното условие за самостоятелност на правосъдната система ", акцентира Гуяш в отговор на въпрос дали може да възникне сходен спор по време на идващия мандат на Орбан.

Гуяш, който сега е водач на парламентарната група на " Фидес ", сподели, че запазването на икономическия растеж над 4% през идващите години ще изисква спомагателни ограничения, които сега се разискват, само че към момента не са взети такива.

Той уточни, че новото държавно управление ще продължи опитите за повдигане на минималната заплата. По думите му повдигането на заплатите и мощният стопански напредък може да оказват помощ на Унгария да догони по-бързо виталния стандарт на Запада.

Според него присъединението към еврозоната е малко евентуално да се случи през идващите четири години.

" Засега има консенсус измежду множеството икономисти, че би трябвало да влезем в еврозоната, когато достигнем 80 до 90 % от междинния витален стандарт в Европейски Съюз ", изясни Гуяш, добавяйки, че Унгария сега е на 69%. " Трябва да се присъединим към еврозоната, когато това служи на ползите на унгарската стопанска система и жители ", сподели още той.

Гуяш означи, че Унгария няма да влиза в диалози за идващия бюджет на Европейски Съюз с желанието да наложи несъгласие.

Миналата седмица Европейската комисия предложи по-голям дълголетен бюджет на Европейски Съюз, въвеждайки предписание за съблюдаване на върховенството на закона против разпределяне на еврофондове. Веднага по-късно Полша предизвести за " дълъг път " до постигането на единомислещия компромис, който е нужен, с цел да бъде признат бюджетът.

" Заехме преговорна позиция, която е отворена към чувствителни оферти ", разяснява Гуяш.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР