Унгарският премиер Орбан е много обигран политик. Сега е намислил

...
Унгарският премиер Орбан е много обигран политик. Сега е намислил
Коментари Харесай

Новата идея на Орбан: Как да управлява, дори и да падне от власт


Унгарският министър председател Орбан е доста отракан политик. Сега е намислил по какъв начин да остане на власт, даже и да загуби изборите през 2022. Най-новата му концепция напряко взривява рамката на официално демократичния режим в Унгария.

Унгарският министър председател Виктор Орбан е един от най-обиграните политици в днешна Европа. За да подсигурява властта си, той предприе всевъзможни ходове - от подчиняването на множеството медии та до приемането на избирателен закон, който облагодетелства неговата партия „ Фидес “.

Последната концепция на Орбан обаче напряко взривява рамката на официално демократичния режим,изграден от него в Унгария. Създава се паралелна страна, която ще даде на премиера и неговия управителен хайлайф опцията да ръководят съвсем всички области на държавния и публичен живот, дори и да изгубят изборите.

Причината за този ход е ясна: настроението в Унгария е за смяна на политическата посока. Много унгарци са изтощени от Орбан, неговото самовластие и корупционните афери към фамилията, приятелите и партийните сподвижници на премиера. Проучванията сочат, че обединената съпротива има съществени шансове да смъкна партията на Орбан от власт напролет на идната година.

, е прикрита под почтеното име “Попечителска фондация, изпълняваща задания от публичен интерес “. На 27 април Народното събрание в Будапеща поддържа с болшинство от две трети основаването на този нов вид институция, както и учредяването на 32 такива фондации.

Фондациите ще разполагат с големи пълномощия и средства

Повечето от тях ще ръководят държавните университети. Така съвсем цялата система на висшето обучение в Унгария се трансферира към фондациите, в това число и обвързаните с тях институции, като да вземем за пример университетските лечебни заведения.
Редакцията предлага
По-малката, само че по-важна част от фондациите са с общ темперамент – поверени са им задания от съвсем всички области в страната - обучение, семейство, изкуство, спорт, медии, запазване на околната среда, селско стопанство, поощряване на стопанската система, поддържане интернационалните връзки и поддръжка на унгарските малцинства в чужбина.

Адвокатът и някогашен народен представител Андраш Шифър счита, че по този метод Орбан реализира едно: всяко ново ръководство в страната ще би трябвало да споделя властта с паралелното държавно управление на „ дълбоката страна “, основана от Виктор Орбан.

Фондациите са обезпечени с необикновено финансово положение за доста милиарди. Освен университетите с цялото им имущество, новите институции получават и недвижими парцели от всевъзможен тип - от елементарни здания до крепости, паркове и гори, както и дялово присъединяване в държавни компании.

Фондациите ще работят независимо и няма да подлежат на държавен надзор. Те ще имат право да харчат парите си единствено за избраните цели, само че по какъв начин тъкмо ще ги харчат – ще зависи напълно от тях. Новите институции ще се управляват от настоятелства, чиито членове се назначават от държавното управление при основаването на фондацията - за безграничен интервал от време. Членовете на настоятелствата сами назначават своите наследници. Сред членове, които към този момент са известни, са министри, държавни секретари и многочислени предприемачи, близки до Орбан.

Правителството оправдава нуждата от новия модел фондации с уговорката на страната, която през 21 век трябвало да извършва публичните си задания към този момент по-ефективно. Това е написано в мотивацията към новия закон.

Уникален модел

Опозицията в Унгария заприказва за “хищническа приватизация ” и “кражба ”. Според Миклош Лигети от офиса на “Трансперънси Интернешънъл ” в Будапеща мащабите на тези промени могат да бъдат съпоставени единствено с “комунистическото одържавяване ”.

„ Става въпрос за безусловно неповторим модел, който не съществува на никое място другаде - нито в западните демокрации, където се ползва върховенството на закона, нито в източните диктатури, където не се обръща внимание на формалностите ”, споделя още Лигети.

Опозиционните партии дават обещание, че ще отстранен фондациите, в случай че поемат властта след изборите. Според Лигети това е допустимо, единствено в случай че те се базират на конституцията, която съдържа уговорка против диктатурата и произвола в ръководството: “Всеки има право и е задължен да предприеме дейности против сходни желания. ”
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР