Унгарският парламент удължи до есента извънредното положение, въведено заради коронавирусната

...
Унгарският парламент удължи до есента извънредното положение, въведено заради коронавирусната
Коментари Харесай

Унгария удължи до есента извънредното положение заради COVID-19

Унгарският парламент удължи до есента изключителното състояние, въведено поради коронавирусната пандемия. То разрешава на държавното управление да постанова ограничения за разпространяване на болестта. Освен това то основава правна рамка за държавното управление да издава заповеди, които другояче при естествени условия биха се нуждаели от парламентарно утвърждение, предадоха международните организации.

Десноцентристкото националистическо държавно управление на премиера Виктор Орбан оправда мярката, като сподели, че тя ще подсигурява, че разпоредбите, които към този момент са в действие, няма да станат невалидни при в началото планувания краен период на изключителното състояние - 22 май.

Опозицията упрекна държавното управление, че злоупотребява с изключителното състояние, с цел да приема разпореждания, които нямат нищо общо с пандемията.

Критици на Орбан настояват, че той е злоупотребил с пълномощията, давани от изключителното състояние, с цел да разреши на корупцията да се разрасне и да отстрани университетската автономност.

Извънредното състояние в Унгария бе наложено в началото за 15 дни при започване на ноември и от този момент се продължава, предава Българска телеграфна агенция. 

В Унгария случаите на болест понижават. Но наскоро за двуседмичен интервал броят на новите инфекции в страната беше най-големият за Европа - 193,66 случая приблизително на 100 000 души за интервал от 14 дни. Досега в Унгария са изцяло имунизирани 2,7 милиона души. Там се употребяват и към момента неодобрените от Европейски Съюз съветска ваксина " Спутник V " и китайската ваксина на " Синофарм ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР