Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че Европейската комисия изнудва Унгария,

...
Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че Европейската комисия изнудва Унгария,
Коментари Харесай

Игра на изнудване между ЕС и Орбан

Унгарският министър-председател Виктор Орбан съобщи, че Европейската комисия изнудва Унгария, като задържа милиарди замразени средства поради опасения, свързани с върховенството на закона, заяви „ Политико “.

Според Орбан изнудването е " факт ", приет даже от самите изнудвачи - членове на Европейския парламент.

" Според нас Унгария дава отговор на всички качества на правовата страна и когато Европейската комисия има съответни потребности, ние изпълняваме всичко от тях, а също по този начин си сътрудничим ", добави той. " Не можете да ме обвинявате, че върша всичко допустимо, с цел да насърча ползите на Унгария в такава обстановка на изнудване. "

Правителството на Орбан е въвлечено в дълготраен спор с Брюксел, който е замразил милиарди средства от Европейски Съюз, предопределени за Унгария, поради опасения по отношение на правата на индивида и върховенството на закона в страната.

Миналата седмица Европейската комисия деблокира 10,2 милиарда евро от замразените кохезионни фондове на Европейски Съюз, предопределени за Унгария.

Комисията съобщи, че моментът на освобождението на средствата - което стана единствено ден преди Европейския съвет, на който Орбан заплашваше да блокира началото на договарянията за присъединение на Украйна към Европейски Съюз и спомагателен пакет от помощи за Киев - е инцидентен. Много политици от Европейски Съюз обаче предизвестиха Брюксел да не се поддава на това, което възприемат като шантаж от страна на унгарския водач.

В последна сметка Орбан направи противоположен завой и разреши на водачите на Европейски Съюз да одобрят започването на договаряния за присъединение на Украйна към блока.

Залогът за Будапеща е още по-голям и Орбан към момента блокира пакет от помощи за Киев в размер на 50 милиарда евро, който европейските водачи би трябвало да обсъдят при започване на идната година.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР