Унгарският министър-председател поиска Европейската комисия (ЕК) да изплати всички евросредства,

...
Унгарският министър-председател поиска Европейската комисия (ЕК) да изплати всички евросредства,
Коментари Харесай

Орбан поиска евросредства в помощ на Унгария за справяне с бежанската криза


Унгарският министър-председател изиска Европейската комисия (ЕК) да изплати всички евросредства, отпуснати на страната му, в това число заем по Механизма за възобновяване и резистентност, с цел да се помогне на Унгария да се оправи с украинската бежанска рецесия, заяви прессекретарят му, представен от Ройтерс.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 3050
Съгласно копие от писмо с дата 18 март, изпратено до ръководителя на комисията Урсула фон дер Лайен и до Ройтерс в отговор на питане за коментар, Орбан е показал, че Унгария желае да употребява заемния механизъм за защита, граничен надзор и за решение на филантропични и други неотложни задания за преодоляване на рецесията.

Европейска комисия бави утвърждението на парите за следпандемично възобновяване на Полша и Унгария, тъй като двете страни към момента не са изпълнили рекомендациите на Европейски Съюз за върховенството на закона.

Изпълнителният орган на Евросъюза е в спор с двете националистически държавни управления по редица въпроси, в това число свободата на медиите и правата на ЛГБТ общността. Миналата година Фон дер Лайен съобщи, че Унгария би трябвало да направи повече в битката с корупцията.

Орбан, който ще се бори за преизбиране на парламентарните избори на 3 април, сподели, че страната му е приела над 450 000 бежанци от Украйна, и уточни, че " споделената отговорност " сред страните членки е от жизненоважно значение в тази рецесия.

" За тази цел Унгария просто желае неотложен и ефикасен достъп до отпуснатите ѝ европейски средства и да може да ги употребява по еластичен метод за потребностите, които са най-подходящи за справяне с рецесията ", написа унгарският министър председател в писмото. 

Миналата година Унгария съобщи, че е отказала да употребява заеми на стойност към 3,3 трилиона форинта (9,82 милиарда долара) по Механизма на Европейски Съюз за възобновяване и резистентност, само че съгласно писмото на Орбан държавното управление към този момент е трансформирало позицията си. 

Той уточни, че Унгария " желае незабавното даване на отпуснатия заем " по линия на механизма, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР